IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК позволи "Про Нюз" да купи дял от вестниците "Труд" и "24 часа"

Подробностите по сделката обаче са заличени в решението на регулатора с цел опазването на търговската тайна

12:28 | 20.05.13 г.
КЗК позволи "Про Нюз" да купи дял от вестниците "Труд"  и "24 часа"

Компанията на Венелина Гочева „Про Нюз България“ получи разрешение от Комисията за защита на конкуренцията да придобие част от „Медийна група България“, издател на вестниците „Труд“ и „24 часа“. Регулаторът съобщи, че покупката на процент от издателството няма да наруши конкуренцията на пазара.

От решението на КЗК обаче не става ясно какъв точно процент придобива „Про Нюз България“. Информацията е заличена, а мотивите са търговска тайна.

Всъщност заличени са повечето подробности при осъществяването на сделката – като купувач е посочена ръководената от Венелина Гочева компания, но не става ясно коя е ответната страна. Не става ясно и каква е схемата на собствеността на капитала преди и след операцията. Записано е, че има условия за приключване на сделката, но те също не стават ясни.

От КЗК отбелязват, че освен дял от медийния холдинг, „Про Нюз България“ ще може да вземе и част от дяловете на „БГ Принтмедия“. 

Собственик на „Медийна група България – холдинг“ са Любомир Павлов (43%), Огнян Донев (40%) и „БГ Принтмедия“ (17%). Контролът върху самата компания „БГ Принтмедия“ е в ръцете на австрийското дружество „БГ Приватинвест“, което държи 53% от капитала и Любомир Павлов, притежател на останалите акции.

Анализът на КЗК показа, че предстоящата сделка няма да наруши конкуренцията на медийния пазар у нас. От комисията уточняват, че не са получили нито една жалба от заинтересовани страни по предстоящата сделка.

Припомняме, че на 30 април от КЗК съобщиха, че правят анализ на обединението между „Про Нюз – България“ и „Медийна група България – Холдинг“ по искане на дружеството на Венелина Гочева. В искането беше записано, че при липса на ограничения, „Про Нюз България“ поиска разрешение за осъществяване на намеренията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още