IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво ще стане с империята на Рупърт Мърдок след смъртта му?

Медийният магнат изгради колосална световна корпорация и въпреки напредналата си възраст не дава признаци за скорошно оттегляне

17:51 | 23.03.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Австралийско-американският мултимилиардер, бизнес и медиен магнат Рупърт Мърдок, основател, председател и главен изпълнителен директор на News Corp и 21st Century Fox, управлява портфейл на стойност повече от 80 млрд. долара. Въпреки многократните му твърдения, че не възнамерява да умре, Мърдок един ден наистина ще го направи.

Какво ли ще се случи с медийната му империя след това от дълго време е тема на спекулации. Напредналата му възраст и злополуката в началото на 2014 г. предизвикаха въпроси за планираното наследство на неговата компания, пише в свой анализ Investopedia.

Въпреки проблемните семейни отношения наследниците на личното богатство на Мърдок вероятно ще бъдат обявени и за наследници на неговата корпоративна собственост. В продължение на години по-големият му син Лачлан е бил спряган за наследник на Мърдок. За известно време той е отстранан от бизнеса на баща си след разрив между двамата. Въпреки това през март 2014 г. Мърдок назначи Лачлан за съизпълнителен председател на всяка една негова компания.

Другият син на Мърдок - Джеймс, е назначен за съглавен оперативен директор на 21st Century Fox. Скандалът от 2011 г. за телефонното хакерство в Лондон накара Джеймс да подаде оставка като председател на News Group Newspapers, което намали изключително много шансовете му да замени баща си на кормилото.

По-голямата сестра на двамата синове Елизабет построи сериозен самостоятелен бизнес и има репутацията на добър медиен ръководител в съвременните умни медии. Старомодният Мърдок обаче е малко вероятно да постави една жена начело, дори ако тази жена е дъщеря му.

Очаква се трите други дъщери на Мърдок - Прудънс Маклеод, най-възрастната от шестте му деца, и две други по-малки дъщери, да наследят част от богатството на Мърдок без никакъв контрол над империята.

Макар и отдавна надминал типичната пенсионна възраст, Мърдок, подобно на други изпълнителни директори на мега-корпорации сред връстниците си, не показва признаци за пенсиониране в скоро време. Неговият отказ от властта може да не се случи още много години. До тогава може би един от 13-те му внуци може да е готов за ролята.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
the_evil_lord_Darth_
преди 8 години
Митрополит Игнатий - заупокойна молитва за жертвите във влака София - Кардамhttp://***.clip4e.com/play_mitropolit_ignatii_zaupokoina_molitva_za_jertvite_vyv_vlaka_sofiq_kardam.htm
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
the_evil_lord_Darth_
преди 8 години
Митрополит Игнатий - заупокойна молитва за жертвите във влака София - Кардамhttp://***.clip4e.com/play_mitropolit_ignatii_zaupokoina_molitva_za_jertvite_vyv_vlaka_sofiq_kardam.htm
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още