IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как една китайска връзка може да спъне сделката за bTV?

Марко Рубио настоява за преразглеждане заради историята на Петр Кенлер да действа като прокси на Китай в Чехия

16:13 | 27.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Сделката на PPF Group на милиардера Петр Келнер за мажоритарен дял в Central European Media Group Enterprises (CME), а с това – и на  bTV Media Group, може да се сблъска с неочаквани допълнителни проблеми, след като американският сенатор от демократите Марко Рубио поиска спиране на трансакцията.

В свое писмо до администрацията на президента Доналд Тръмп Рубио призовава да се направи цялостен преглед в контекста на последиците за националната сигурност на решението на AT&T да се раздели с тази своя компания. 

CME Group има дейност в Чехия, България, Румъния, Словакия и Словения с общо 97 милиона зрители и някои от най-гледаните новинарски програми в Централна и Източна Европа, посочва Рубио. Според него продажбата подкопава интересите на националната сигурност на САЩ, свързани с Централна и Източна Европа, както и с Китай.

Съединените щати имат интерес да запазят свободна и отворена медийната среда в чужбина, както и да попречат на Китайската комунистическа партия да подрива тези платформи в усилията си да подкопае демократичните норми в световен мащаб. В интерес на националната сигурност на САЩ Рубио призовава  Американската комисия за чуждестранни инвестиции (Committee on Foreign Investment in the US - Cfius) да извърши преглед на сделката.



Рубио, който председателства съвместната комисия между Конгреса и администрацията по въпросите за Китай, твърди, че PPF на Келнер „има история на действия като прокси на Китай в рамките на Чешката република". В писмото му се посочва, че телекомуникационни компании, притежавани от PPF, работят с технологии на Huawei при изграждането на 5G мрежи.

По-късно днес акционерите на СМЕ имат общо събрание, на което трябва да одобрят продажбата. Засега AT&T не е коментирала темата, а от PPF поясняват, че сенаторът се позовава на „фалшива информация“ от чешки политици и не е съгласна с начина, по който в писмото е направена характеристика на пазара на CME. Що се отнася до технологиите и оборудването от Huawei, те са наследени при покупката на дейността на Telenor (включително в България - бел.ред.) в района.

Сделката на чешката компания с AT&T е от октомври - около година, след като американският оператор придоби CME чрез покупката на Time Warner срещу 1,1 млрд. долара и 575 млн. долара кредитна гаранция. Ако молбата на Рубио бъде удовлетворена, смяната на собственика на СМЕ може да се отложи с месеци и години заради цялостно и задълбочено разследване. 

През декември 2019 г. чешката медия Aktualne.cz публикува разследване, според което дъщерна компания на PFF - Home Credit - e наела PR-агенция, която да разработи кампания за промотиране на китайския режим и икономически програми сред обществеността в Чехия.

48-годишният Рубио е член на Сената, излъчен от Флорида. През 2016 г. той беше един от кандидатите за президентската номинация на републиканците, като спечели три от предварителните избори на партията. 

CME е  медийна и развлекателна компания, чиито акции се търгуват на NASDAQ Global Select и на Пражката фондова борса и оперира на пет европейски пазара. Компанията предлага над 30 телевизионни канала, както в ефирен, така и в платен формат, на над 45 милиона зрители. Припомняме, че СМЕ купи медийната група на bTV през 2010 г. за 400 млн. долара. По-рано през годината компанията продаде хърватския си бизнес. 

PPF притежава разнородни активи – от банки до недвижими имоти и телекоми в Европа и Азия, включително чешкия телекомен оператор O2 Czech Republic и глобалния кредитор Home Credit. В България собственикът на чешката компания Петер Келнер е собственик на Telenor, а миналата година обяви, че е сключил сделка за придобиването на Нова ТВ от тогавашния й собственик MTG. Сделката обаче не беше разрешена от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) с мотива, че може да изкриви пазара на медийни продукти у нас. Стойността на сделката беше малко над 185 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още