IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google избегна допълнителни глоби, сключвайки споразумение във Франция

Спорът на компанията с френските медии датира от 2019 г.

15:19 | 21.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Google сложи край на спора си с издатели и избегна допълнителни глоби, след като спечели регулаторно одобрение за поетите ангажименти, които проправят пътя към плащания за показване на фрагменти от новинарските статии на издателите в нейните платформи, пише Bloomberg.

Френският орган за защита на конкуренцията заяви, че Google значително е подобрила ангажиментите си, които първоначално предложи миналата година и които засягат опасенията му. Тези ангажименти вече са обвързващи и слагат край на случая. Подразделението на Alphabet миналата година даде въпросните обещания, след като получи глоба в размер на 500 млн. евро за неизпълнение на по-ранна заповед за сключване на справедливи сделки с издателите. Освен това компанията се е съгласила да оттегли оспорването на наказанието си.

Беноа Кюре, който ръководи Autorite de la concurrence, коментира пред репортери в Париж, че това доказва, че антимонополните регулатори могат да наказват, но могат и да поощряват.

„За първи път в Европа ангажиментите на Google предоставят динамична рамка за договаряне и споделяне на информация за прозрачно оценяване“ колко се дължи на издателите, допълва Кюре. Той също така подчетава, че ако преговорите не постигнат резултат, въпросът ще бъде решен в арбитражен съд за сметка на Google.

През последните месеци технологичният гигант сключи последователни сделки с информационната агенция AFP, с група френски вестници, включително Le Monde и Le Figaro, както и с отделна група, която представлява издателите на списания. Те заведоха искове във Франция през 2019 г., след като на ниво ЕС влезе в сила нов закон за авторското право. Тогава компаниите казаха, че не им се плаща справедливо за използване на новинарско съдържание в платформата на Google.

В четвъртък Google написа в блога си, че вече има споразумения с повече от 150 медии за покриване на съдържание, което надхвърля линковете и кратките откъси. Google добавя, че извън Франция е сключила сделки с повече от 650 медии в целия ЕС.

Френското звено, занимаващо се с конкуренцията, следи отблизо компанията от Силициевата долина в продължение на години. В допълнение към случващото се сега миналата година Google обяви, че ще плати 220 млн. евро глоба, за да сложи край на разследване, свързано с властта ѝ над пазара на онлайн реклама. През 2019 г. пък беше глобена със 150 млн. евро в рамките на случай, засягащ платформата Google Ads. През 2020 г. регулаторът присъди рекордната глоба от 1,1 млрд. евро на Apple заради антиконкурентни споразумения с двама дистрибутори. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още