IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС разчита засега на добрата воля в борбата с дезинформацията

Ако това се окаже недостатъчно, ЕК има готовност да представи и законодателни промени

14:40 | 26.04.18 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия предложи днес въвеждането на доброволни правила за действие за онлайн платформите и медиите в борбата с дезинформацията. Комисията отбелязва, че ако това предложение се окаже недостатъчно, има готовност да представи и законодателни промени, предава кореспондент на БТА.

По данни на ЕК досега дезинформацията е повлияла на изборите в 18 държави, а 83 на сто от европейците възприемат фалшивите новини като заплаха за демокрацията. Европейската служба за външно действие е засякла в последните три години 3900 случая на пропагандни (неверни) съобщения в защита на тезите на Кремъл.

Комисията отбелязва, че "фалшиви новини" са съобщения, които не включват журналистически грешки, сатира или пародия, а са злоумишлено създадени, за да повлияят на обществото и да замъглят истината.

ЕК предлага занапред да бъдат въведени възможности за ясно различаване на източника на информацията, нейната достоверност и финансирането на медиите. Предлага се също медийната грамотност да бъде преподавана в училище.

На държавите в ЕС се предлага да насърчават качествената журналистика и образованието за журналисти, както и да предприемат мерки в защита на медиите от предизвикателствата на пазарната среда.

От онлайн платформите комисията очаква затегнат контрол над рекламите в сайтове, които разпространяват пропаганда и дезинформация. Платформите следва да въведат ограничения в политическата реклама и да изтриват фалшиви потребители. Предвижда се разгръщането на международна мрежа от експерти по проверка на данните.

Очаква се новите правила за действие да бъдат изготвени до юли, а през октомври да бъдат отчетени първите постижения. През септември ще бъде открита международната платформа за проверка на фактите, а през декември ще бъде направена оценка дали днешните предложения са достатъчни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 2
ABBA
преди 5 години
Смешки!ЕС е част от дезинформацията.Днес освен свидетелите, намериха и балоните с химически оръжия. Амуджите като снимали т.н. химическа атака, дори не са ги изместили от снимачната площадка! Доказан факт!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Иначе Делян Пеевси продаде май 50% от бизнеса на евреи. Заедно с 2-те големи телевизии и дъщерните им медии - ТОТАЛЕН ЛЪЖЛИВ МОНОПОЛ !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 3
bgMan
преди 5 години
Трагедия.Като я знам колко и какво струва добрата на воля на европейските управници...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 3
thehappyroger
преди 5 години
Медиите не са нищо повече от инструмент за контрол на общественото мнение умело използван от кретено-масоните, ако още не сте го разбрали и осъзнали, кофти за вас, заедно няма да отидете в "рая".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
thehappyroger
преди 5 години
Ще видим кога обикновените хора ще осъзнаят най-после, че постоянно ги манипулират, лъжат, дезинформират и реално са просто едно стадо с овце, които ги използват както им е удобно, роби на елитите, повечето от вас не мислят самостоятелно, а каквото им кажат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
thehappyroger
преди 5 години
Мхм, кретено-масонският запад нещо за "химически атаки" няма ли да пише скоро?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още