IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕП призова за борба срещу заплахите за медийния плурализъм

Страните от ЕС трябва да осигурят финансиране за публичните медии и разследващи журналисти, пише в незаконодателна резолюция на евродепутатите

14:40 | 03.05.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Страните от Европейския съюз (ЕС) да създадат и запазят правила и практики за сигурна среда за журналистите, записаха европейските депутати в незаконодателна резолюция. Документът беше одобрен с 488 гласа "за", 43 "против" и 114 въздържали се, съобщават от пресцентъра на Европейския парламент.

С него ЕП призовава да бъде създаден механизъм за наблюдение на рисковете пред медийния плурализъм и свободата на словото в общността. Препоръчва се страните от ЕС да осигурят финансова подкрепа на публичните медии и разследващите журналисти и да се въздържат от участие във взимането на редакционни решения.

Публичното финансиране за собствениците на медии трябва да бъде редовно следено, посочват още европейските депутати.

По отношение на защитата на журналистите в ЕС трябва да има безпристрастен регулаторен орган, който да наблюдава и докладва за случаи на насилие.

В своята резолюция членовете на ЕП изразяват и загриженост за ръста на кибертормоза, порнографията и сексуалната злоупотреба. Призивът е за законодателство за премахване от социалните медии на съдържание, което нарушава човешкото достойнство.

Във връзка с фалшивите новини депутатите искат социалните мрежи и медиите да изработят инструменти, чрез които потребителите да могат да докладват за потенциални фалшиви новини, да бъде улеснено коригирането им и да позволяват проверка на новините от безпристрастни трети страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още