IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК одобри схема за държавна подкрепа на печатни медии в Дания

Подкрепа за подобряване на качеството на съдържанието ще получат традиционни печатни издания, но и онлайн медии

14:51 | 20.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕК одобри схема за държавна подкрепа на печатни медии в Дания

Европейската комисия даде одобрението си на схемата за подкрепа на печатни медии в Дания. Анализът на чиновниците е показал, че подпомагането е в съзвучие с ангажиментите на ЕС за плурализъм в медиите и доставяне на новини с високо социо-политическо качество за гражданите.

Схемата не нарушава конкуренцията на вътрешния пазар, посочват още от Европейската комисия. Датското правителство предложи програма за подпомагане на печатните медии в периода 2014 – 2019 година.

"Медийният плурализъм и качеството на новините са много важни за демократичното общество. Датската схема е отличен пример как тези фундаментални ценности могат да бъдат опазени по начин, който отчита увеличаващата се роля на достъпа до информация онлайн", коментира комисарят по въпросите на конкуренцията Хоакин Алмуния. 

Средствата по схемата са около 52 млн. евро (363 млн. датски крони). С тези пари ще бъде подкрепено създаването на съдържанието в медиите, а изборът на разпространителски канали остава в ръцете на съответните медии. Подкрепата за печатните медии обаче няма да може да бъде повече от 35% от разходите на редакцията. Максимално за година медиите ще могат да взимат до 17,5 млн. датски крони.

От ЕК отбелязват и значителна промяна на навиците сред читателите за последните две десетилетия. Интернет изданията непрекъснато повишават броя на потребителите си, които са привлечени от безплатните източници на информация. Така традиционните вестници и списания намаляват броя на читателите и рекламодателите.

Тази тенденция е отчетена от датското правителство и освен традиционните печатни издания, подпомагане за повишаване на качеството на съдържанието ще получат и онлайн медии. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:21 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още