IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Comcast и Verizon се интересуват от телевизионните активи на Fox

Подобни сделки биха променили радикално медийния пейзаж в САЩ

11:55 | 17.11.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американските технологично-медийни компании Comcast Corp. и Verizon Communications Inc. се интересуват от придобиване на голяма част от 21st Century Fox Inc., след като разговорите за продажбата на филмови и телевизионни бизнеси на Walt Disney Co. се охладиха, предава Bloomberg, позовавайки се на източници, запознати с въпроса.

Comcast, собственик на телевизионни мрежи като NBC и филмовото студио Universal Pictures, се е обърнал към медийната група, контролирана от Рупърт Мърдок, относно активите, твърдят анонимни източници. Verizon, най-големият мобилен оператор в САЩ, има интерес към същия бизнес, твърдят двама души. Акциите на Fox поскъпнаха с 5,2% в края на търговията в четвъртък, след като CNBC и Wall Street Journal съобщиха за интереса.

Disney е искала да придобие дял в европейския оператор на сателитна телевизия Sky Plc, кабелните мрежи National Geographic, FX и Star India, както и филмовото и телевизионното студио 20th Century Fox, казват още източници, запознати с въпроса. Comcast също се интересува от регионалните спортни мрежи на Fox, твърди друг източник.

Сделката между Comcast и Fox ще промени радикално медийния пейзаж, консолидирайки някои от най-големите развлекателни активи в света и поставяйки две от шестте големи холивудски студия под един покрив. Разрастването на онлайн конкуренти, като Netflix и YouTube, забавя растежа на платената телевизия, а Comcast, най-големият доставчик на кабелна телевизия в САЩ, добавя филмови и телевизионни активи, за да гарантира, че има дял в програмирането и разпространението.

Сделката с Fox пък би вкарала Verizon трайно в бизнеса с развлекателни предложения, където конкурентът AT&T Inc. също се опитва да инвестира чрез придобиването на конкурента на Fox Time Warner Inc.

Сделката на AT&T очаква одобрение от американското Министерство на правосъдието, но служители от отдела по антитръстовата политика са загрижени за консолидацията в медийната индустрия - притеснения, които може да се отразят и на потенциална сделка с Fox. Основният бизнес на AT&T в предлагането на мобилна телефония и високоскоростен интернет вече започна да показва сигнали за отрицателен ръст. Междувременно компанията се преориентира към медийния пазар, след като купи доставчика на сателитна телевизия DirecTV за 48,5 млрд. долара през 2015 г.

Fox също така очаква одобрение в Обединеното кралство, за да придобие пълен контрол над Sky, сделка, която засега се задържа от регулаторите. Лахлан Мърдок, изпълнителен председател на Fox, заяви пред акционерите на годишната им среща в сряда, че очаква сделката да бъде приключена до средата на 2018 г.

Fox може да даде на Comcast, чийто бизнес все още е силно концентриран в САЩ, достъп до много други международни пазари. Star оперира 58 канала на осем езика в Индия, докато Sky е една от най-големите компании за платена телевизия в Европа. Comcast също така може да придобие дела на Fox в онлайн телевизионната услуга Hulu, като удвои собствеността си до 60%. Disney и Time Warner Inc. също притежават част от Hulu.

Откакто придоби NBCUniversal през 2011 г., Comcast продължава последователно да попълва активите си в развлекателния бизнес. Тя придоби DreamWorks Animation SKG Inc. през 2016 г. за 3,8 млрд. долара и купи миноритарен дял в Amblin Partners  на Стивън Спилбърг по-рано тази година. Universal има високо оценявани франчайзи, като „Бързи и яростни“, „Миньоните“ и филми на ужасите на Джейсън Блум като тазгодишния хит „Излез“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:17 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още