IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американското издателство Meredith купува Time Inc. за 2,8 млрд. долара

Сделката е съфинансирана от двамата братя Чарлс и Дейвид Кок

08:35 | 27.11.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty Images News</em></p>

Снимка: Getty Images News

Изпадналият в затруднение издател Time Inc. ще бъде продаден за 1,84 млрд. долара на американския си конкурент Meredith, съобщават компаниите.  Купувачът със седалище в щата Айова ще бъде подкрепен финансово от двамата братя Чарлс и Дейвид Кок.

Като се вземат предвид и натрупаните задължения, Time се оценява на 2,8 млрд. долара, обявиха двете фирми в неделя. Сделката се очаква да бъде приключена до края на първото календарно тримесечие на 2018 г.  

Meredith ще плати по 18,50 долара за всички оставащи акции на Time Inc.

Time бе отделен през 2014 г. от медийния и развлекателния концерн Time Warner. Освен едноименното списание издателството е известно и със списанията си Sports Illustrated и Fortune. 

През последните години обаче компанията изпадна в затруднение, тъй като тиражите спадат, както и броят на рекламодателите. През третото тримесечие приходите намаляват с 10 на сто до 679 млн. долара. Мениджмънтът на Time реагира със свиване на разходите, нова дигитална стратегия и дори обмисляше продажбата на отделни списания.

Придобиването е успех за медийния концерн. Преди това на два пъти Meredith се провали с преговорите си за придобиване на Time.

Meredith допълва, че индустриалното семейство Кок, собственик на Koch Industries и известно с подкрепата си за консерваторите, също е кредитор на сделката, но няма да се сдобие с правото да се намесва в журналистическите работи и решенията на мениджмънта.

В миналото Кок имаха интерес към придобиване на редица медии, сред които вестниците Los Angeles Times и Chicago Tribune.

Meredith съобщава, че Koch Equity Development, инвестиционното поделение на Koch Industries, ще финансира сделката с 650 млн. долара.

Сред брандовете на Meredith са Better Homes & Gardens, Allrecipes, Parents и Shape. Компанията има и 17 локални новинарски станции на 12 пазара. 

След сделката Meredith очаква икономии в размер на между 400 и 500 млн. долара за първите две години след трансакцията. Чрез придобиването изданията на двете компании заедно ще достигат до 200 млн. потребители, като дигиталният медиен бизнес ще достига до 170 млн. месечно уникални потребители в САЩ. 

Meredith и Time Inc. са генерирали общи приходи от 4,8 млрд. долара през 2016 г., в това число общи рекламни приходи от 2,7 млрд. долара (700 млн. долара са били от дигитална реклама) и чиста оперативна печалба от 800 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още