IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американски телевизионни концерни пред мегасливане

Sinclair Broadcast възнамерява да придобие своя конкурент Tribune Media за 3,9 млрд. долара

18:10 | 08.05.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В американския медиен бранш се задава ново голямо сливане. Телевизионният оператор Sinclair Broadcast възнамерява да придобие своя конкурент Tribune Media, предава Ройтерс, позовавайки се на запознати източници.

Sinclair е победила всички останали конкуренти в рамките на наддаване за Tribune с оферта от 3,9 млрд. долара. Въпреки това обаче сделката не е напълно сигурна. Ако все пак тя се осъществи, това би било удар за концерна от увеселителната индустрия Twenty-First Century Fox, който също е заявил интерес. 

Предложението на Sinclair оценява Tribune Media на около 44 долара на акция, което би представлявало премия от около 30 на сто към курса от края на февруари. Именно тогава Ройтерс предаде за първи път за интереса на Sinclair към Tribune.

Tribune Media е сред най-големите американски оператори на телевизионни канали. Едва през април Федералната комисия по комуникациите (FCC) отмени свое решение от 2016 г., според което на медийните концерни се позволяваше придобиване само на определен брой оператори. 

Създавайки допълнителен пазарен дял за Sinclair, сделката може да създаде ново главоболие за консервативния конкурент Fox във време, в което медийната империя на Рупърт Мърдок се бори с твърдения за сексуален тормоз. Sinclair ще придобие 100% от акциите на Tribune за 43,50 долара за брой, като също така ще приеме приблизително 2,7 милиарда долара нетен дълг, съобщиха компаниите.

Акциите на Tribune поскъпнаха с повече от 5% след обявяването на новината, а тези на Sinclair - с 2%.

Сделката, която се очаква да приключи до четвъртото тримесечие, ще предостави на акционерите на Tribune по 35 долара в брой и 0,23 обикновенс акции на Sinclair от Клас А за всяка от обикновените акции на Tribune от клас А и обикновените акции от клас Б, които притежават.

„Това е трансформираща придобивка за Sinclair, която ще открие безброй възможности за компанията", казва изпълнителният директор на Sinclair Крис Рипли в изявление. „Станциите на Tribune са в голяма степен допълващи се със съществуващите на Sinclair и ще създадат водеща национална медийна платформа, която включва най-големите пазари в страната ни".

Tribune Media има 42 собствени или управлявани от нея станции, както и кабелните мрежи WGN America, Tribune Studios и WGN-Radio. Sinclair, която има пазарна капитализация от 3,36 млрд. долара, притежава, оперира или предоставя услуги до 173 телевизионни станции на 81 пазара.

Към Tribune спадат и някои печатни издания, като Chicago Tribune и Los Angeles Times, които са отделени през 2014 г. обаче в друга компания - Tribune Publishing.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:38 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още