IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За първи път в България бе разкрита кражба на ферма за криптовалута

Сървърите са били откраднати от частен имот в село Черни Осъм

15:57 | 30.04.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Полицията в Троян е разкрила кражба на ферма за криптовалута от частен имот в село Черни Осъм. Това съобщи пред журналисти директорът на полицейското управление в Ловеч комисар Милен Маринов, предаде БТА. 

По думите му това е първото в страната разкрито подобно престъпление, което е било извършено на 23 февруари тази година. Сигналът е бил подаден от собственика на фермата, български гражданин, който живее във Великобритания и оттам е управлявал сървърите чрез интернет връзка. Той се усъмнил, че е станало нещо с техниката му, след като загубил онлайн връзка с машините си.

Разследването е продължило около 2 месеца. Установено е, че са откраднати 23 компютъра, чрез които е извършвана дейността за производството на биткойни и друга криптовалута. Те са открити и иззети от адреси в Русе, където вече са работили с други потребителски имена. Всяка от машините е на стойност между 2000 и 3500 долара.

След приключване на досъдебното производство ще бъдат върнати на собственика им. Маринов допълни, че със съдействието на русенските полицаи са били задържани две криминално проявени лица. Едното от тях е с постоянна мярка за задържане, а другото е под домашен арест.

След извършени претърсвания на няколко адреса в Русе и околните населени места, всичките 23 компютърни конфигурации (наричани на специфичния жаргон „копачки”) са били открити и иззети в режим на работа. Обвиняеми са 51-годишен мъж от град Мартен, който сега е под домашен арест, както и и 35-годишен от Русе, който е с постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Това не е първото подобно престъпление в страната ни. Така например през февруари от офис в Благоевград бяха откраднати компютри за "копаене" на биткойни. Тогава ставаше дума за 21 машини на обща стойност над 160 хиляди евро. От държавното обвинение обясниха, че всяка от машините струва като нова 8 хил. евро. Образувано е досъдебно производство за кражбата.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:34 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още