IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдят Мъск, SpaceX и Tesla за пирамида с доуджкойна

Искът е на стойност 258 млрд. долара по обвинения, че те са част от измамническа схема в подкрепа на криптовалутата

10:19 | 17.06.22 г. 8
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Срещу милиардера Илон Мъск и неговите компании SpaceX и Tesla е повдигнат иск за 258 млрд. долара по обвинения, че те са част от измамническа схема в подкрепа на криптовалутата доуджкойн, съобщава Bloomberg LP.

Кийт Джонсън, „американски гражданин, който е бил измамен с пари от пирамидната доуджкойн криптосхема на обвиняемите“ съди Мъск и компаниите, твърдейки, че те извършват незаконна дейност с цел да надуят цената на доуджкойна.

„Обвиняемите невярно и измамно твърдят, че доуджкойнът е законна инвестиция, когато няма никаква стойност“, посочва Джонсън в иска си, заведен във вторник във федерален съд в Манхатън.

Джонсън се стреми да представлява група хора, които са загубили пари, търгувайки с доуджкойни от април 2019 г. насам. Той иска 86 млрд. долара вреди, плюс утроени вреди за 172 млрд. долара, както и заповед, забраняваща на Мъск и компаниите му да рекламират доуджкойна и търговията с криптовалутата да бъде обявена за хазарт в рамките на законите на САЩ и щата Ню Йорк.

Мъск не е отговорил веднага на запитване за коментар. Представители на SpaceX и Tesla също не са отговорили непосредствено.

Цената на доуджкойна към 10 ч. в петък е 0,057 долара, което е спад от 2,8% за последните 24 часа. От началото на годината понижението обаче е 67%. Цената на криптовалутата достигна своя пик от 74 цента миналата година, насърчена в немалка степен именно от Мъск и активността му в Twitter.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 1 година
тоест свободата на словото не ти дава право да лъжеш, манипулираш и тнт ..... и не те оправдава с това , че имало глууупаци от както света светува..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 1 година
не може всичко да минава с мантрата защита на словото... извинявай, но не съм съгласен! ... особенно тия дни си свидетел на толкова много неща които се защитават със свобода на словото и "друга гледна точка" ! Спомням си как на един първи април Мъска пусна няква тъъъпа шега, и автоматичните алгоритми бяха напомпали няколко компании заради това! ... Като стигнеш на определено място в това общество всяка дума кзана от теб има значение... аз и ти можем да си пишемквото искаме, но не и хора като него! Ами като беше казал че ще свали Тесла от борсата (сещаш ли се), що го глобиха за тая изцепка?Не ме разбирай грешно, голям фен съм на него и нещата които прави... но с криптото определено манипулираше (дали ще го осъдят незнам!), както и останлите клоуни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 0
nikiangel
преди 1 година
Манипулация в истинския смисъл на думата би било ако е овластен да изследва стойността на криптовалутите, и каже че нещо е супер ценно, пък има неоспорими доказателства че то не е(като доудж койн, където самите автори на монетата си казват че не струва нищо и я правят за майтап). Всичко друго е под защитата на свободата на словото, а факта че има *** които се връзват, ами така работи света от много отдавна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 1 година
а това от днес взимаме биткоини ... утре се оказва че имаме за няколко милиарда и след една седмица, ами отказваме се щото тока е кафяв! ... и това ли не е манипулаци и съм извадил грешни изводи ? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
nikiangel
преди 1 година
И защо цензурираме такива хубави български думи като май - муна и глу - пак?Без тях писането на адекватен коментар относно крипто е почти невъзможно :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
nikiangel
преди 1 година
По какво точно някой от туитовете на Мъск относно doge coin се различава примерно от хвалбите на онази арогантна *** Куон или както му беше името относно тера/луна? Това че си прочел от най богатия човек на планетата "doge will live forever" и си си направил някакви твои си заключения, и после си набил една торба пари някъде си, ти дава единствено правото гордо да се наречеш ***, нищо повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 2
khao
преди 1 година
дано успеете... това дето направи с доджкоина наистина беше измама!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
mrynmryn
преди 1 година
Успех с това, във всяка пирамида има хора, които правят пари. Просто повечето се оказват на дъното. Другото което е, няма регулации, на каква база ще го осъдят? В нета има 10-тки случаи на известни хора, които промотират разни криптовалути и след това си теглят парите и всичко го дyхaт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още