IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сривът в цените на петрола разтърси и криптовалутите

Биткойът поевтиня с 16% от петък насам

15:11 | 09.03.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: gattyimages</p>

Снимка: gattyimages

Криптовалутите не са имунизирани срещу вълненията на световните пазари. Стойностите им се понижават заедно с тези на по-широк спектър от активи в понеделник след срива в цените на суровия петрол, информира Bloomberg.

Биткойнът, най-голямата цифрова валута, поевтиня с 16% от петък насам и се търгува на стойност около 7879,9 долара към 14:44 ч. българско време. По-широкият измерител Bloomberg Galaxy Crypto Indexс спадна с 14,92%, след като стойностите на основните криптовалути етер, рипъл, Dash и литеркойн също се понижиха.

Сътресенията на финансовите пазари станаха факт, след като цените на петрола сорт Брент се сринаха с над 30%, отбелязвайки втория си най-голям спад след понижението по време на войната в Залива през 1991 г.

„Макро доминото пада и създава верига от отрицателни настроения, което от своя страна предизвиква разпродажба на криптовалута“, заяви Джехан Чу, експерт по блокчейн инвестиции в Kenetic Capital. „Биткойнът винаги е бил обект на краткосрочна, понякога насилствена, нестабилност и днес спадът не е нищо, което не сме виждали и преди“, каза той.

Според Чу има и бичи аргумент, а именно, че слабостта в световната икономика, сривът на петрола и избухването на коронавируса  дават повод за инвестиране именно в цифрови активи.

Дори и с последната разпродажба, биткойнът все още отчита ръст с около 9% на годишна база, въпреки множеството дебати в рамките на индустрията относно потенциалното въздействие на предстоящото разполовяване - планирано намаляване на скоростта на добива на монетата с цел борба с инфлацията, върху цената му.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Shadow1
преди 4 години
Аз държа дълга на петрола от 32$, би трябвало скоро да достигне 41$ поне за кратко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още