IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще направи ли блокчейн мрежата трансграничните публични услуги по-евтини?

Европейската цифрова самоличност е във фокуса на самата идея за блокчейн, твърди Емилиян Енев

17:07 | 17.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Блокчейн мрежата, която работи на ниво ЕС, има за цел да направи трансграничните публични услуги по-евтини и достъпни за гражданите, като ги обедини в децентрализиран портфейл, в който всеки ще може да събере важни за себе си документи и да ги споделя, когато му се наложи да работи и пътува в чужбина. Това разказа пред Bloomberg TV Bulgaria Емилиян Енев, дигитален предприемач и съосновател на ReCheck.

„Блокчейна е технология, която дава възможност да се регистрират факти и удостоверителни документи и да се проверяват лесно и достъпно. Когато пътуваме в друга държава, ще можем много по-лесно и по-бързо да докажем факти за себе си – образование, шофьорска книжка и медицинска информация. При кандидатстване в университет или на работа чужбина няма да се налага преминаване през сложни процедури като превод, легитимация апостил, които отнемат много време, усложняват процесите и струват скъпо“, разказа гостът.

Според него това е много сигурна среда, в която всяко действие, като например регистрирането на диплома, се отразява като трансакция, оставя следа и тази информация не може да се изтрие или да се промени. „При защита с децентрализирани технологии и криптография е почти невъзможно да има подправяне и манипулиране“ убеден е той.

„Исторически доверието се формира чрез институции, които удостоверяват факти за нас. Сега с блокчейн технологията има децентрализиран механизъм за установяване на факти и вие можете да изградите репутация и доверие без зависимост от институция“, казва той.

По думите му европейската цифрова самоличност е във фокуса на самата идея за блокчейна, а в центъра на тази самоличност е дигиталният портфейл.

Вижте целия коментар във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още