IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Счетоводството затруднява корпоративните инвестиции в криптовалути

Тъй като се смятат за нематериални, балансовата стойност на тези активи може само да се обезценява

14:53 | 23.07.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Фенове на биткойна, жалвайте се горчиво, пише за Bloomberg Шули Рен, CFA, бивш инвестиционен банкер.

Счетоводните фирми ограничават корпорациите да държат криптовалутата като актив, въпреки че дават свобода на фирмите за рисков капитал - като SoftBank Group - да инвестират в също толкова рискови и нестабилни еднорози (нови фирми с капитализация от над милиард долара – бел. прев.).

MicroStrategy и Tesla притежават биткойни, но те са изключения. Проучване сочи, че само 5% от финансовите директори планират да инвестират във виртуалната валута тази година. 

Това мислене пречи на по-широкото възприемане на биткойна и други криптовалути, тъй като компаниите, притежаващи такива цифрови активи, носят счетоводен риск: големи отписвания.

Това се случва, въпреки че съгласно Общоприетите счетоводни принципи (GAAP) няма официални насоки за това как компаниите да отчитат дигиталните активи. Счетоводителите работят въз основа на консенсус между одиторите - с техния „неавторитетен“ глас, докато се опитват да дефинират новата ера в нов доклад - че криптовалутите не се считат за кеш или финансови инструменти, а за „нематериални активи с неопределен живот“, защото „им липсва физическа същност“.

Като цяло нематериалните активи обикновено са свързани с дейностите и операциите на компанията - маркетинг, връзки с клиенти, технологични умения или художествени изяви, коментира Алън Хуанг, професор по счетоводство и асоцииран декан в бизнес училището на Хонконгския университет за наука и технологии. Класифицирането на биткойн като нематериален актив е прекалено. Но това е неговата категория засега, догато счетоводителите се опитват да му намерят място. И като нематериален актив, счетоводната стойност на биткойна може да върви само надолу.

Ако една компания купи биткойни при цена от 60 хил. долара и фискалното тримесечие завърши на ниво от 35 000, инвестициите й ще трябва да бъдат обезценени до 35 хил. долара за биткойн. Обратното обаче не е вярно. Главен финансов директор не може да завиши балансовата стойност на тази инвестиция, ако цената се върне обратно до 60 хил. долара. Това може да стане само при продажба на биткойните. Това затруднява компанията да отчита печалби от своите криптоактиви, като същевременно оставя отворен пътя за загуби.

През февруари тази загриженост беше изразена, веднага след като Tesla разкри инвестиция в биткойни за 1,5 милиарда долара. Това е важен момент. В зависимост от това кога точно производителят на електрически коли е натрупал криптоактивите си, може да се наложи той да отчете обезценка за второто тримесечие. Коя голяма компания би искала да има такъв „таралеж” в баланса си?

За разлика от това, акциите - класифицирани като финансови инструменти - могат лесно да бъдат оскъпявани и обезценявани, благодарение на това, което на счетоводен език се нарича „оценяване по пазарна стойност“. Например, през първото тримесечие венчърният гигант SoftBank отчита нетна печалба от 1,93 трилиона йени (17,5 милиарда долара), исторически рекорд за японска компания, като на практика всичко това се дължи на нереализирани печалби от станалата публична Coupang. SoftBank притежава над една трета от южнокорейската фирма за електронна търговия.

Звучи несправедливо. Често горящите кеш, новолистнати еднорози - като зле известната сега Didi Global - могат да бъдат толкова рискови, колкото 12-годишният биткойн. Ако тези еднорози бяха класифицирани като нематериални активи, SoftBank и други рискови инвеститори нямаше да могат да отчитат печалби, докато не осребрят своите вложения.

Независимо от всичко, счетоводителите имат думата. Компаниите с излишен кеш, които са готови да поемат риск, трудно ще инвестират в крипто. Разбира се, много финансови директори така или иначе биха останали настрана от криптоактивите поради волатилността им. Но по-толерантните към риска ще бъдат възпряни от огромно институционално препятствие: техните счетоводни фирми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още