IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разбитото сърце на Мъск донесе ново поевтиняване на биткойна

Цената на криптовалутата се понижава с над 5% до 36 745 долара

10:50 | 04.06.21 г. 8
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на биткойна пое надолу и причината отново е милиардерът Илон Мъск. В четвъртък той публикува ново съобщение в Twitter, в което намеква завоалирано за раздяла с криптовалутата.

Към 10:45 ч. българско време цената ѝ се понижава с 5,2% до 36 745 долара. Поевтиняването наруши тазседмичното стабилизиране на криптосектора. Индексът на Bloomberg Galaxy Crypto Index се понижава с 4,8%.

Цената на биткойна през последната седмица. Графика: CoinDesk

Поевтиняването е осезаемо и при другите две водещи криптовалути, като при етера и рипъла е съответно над 4% и над 7%.

В последния си туит Мъск публикува поредно меме с препратка към песента на Linkin Park „In the End“, като описанието бе само емоджи разбито сърце и знакът за биткойна.

Twitter профилът на ексцентричния милиардер успя да засегне и други части на пазара през последните дни. Акциите на Samsung Publishing Co., акционер в продуцента на „Baby Shark“, поскъпнаха по-рано през седмицата, след като Мъск пусна туит за популярната детска песничка.

В момента биткойнът е на около 27 хил. долара от последния си рекорд в средата на април от близо 65 хил. долара. Но днешният спад бе значително по-скромен от други предизвикани от Мъск периоди на волатилност.

Според привържениците на криптовалутите в момента биткойнът се консолидира, преди да достигне нови рекорди. Но екологичните рискове, подчертани от Мъск, както и начинът, по който туитовете му влияят на цените, увеличават съмненията, че криптовалутата може скоро да спечели по-голяма институционална подкрепа.

След като преустанови плащанията с биткойни за Tesla, Мъск трябваше да влезе в обяснителен режим отново, след като се появиха съмнения, че компанията му е продала и своите биткойни.

През февруари Tesla обяви, че е закупила биткойни за 1,5 млрд. долара, но отчетът на компанията през април показа, че е продала 10% от притежанията си.

Въпреки поевтиняването през май цената на криптовалутата е нагоре с 285% за последната година, а втората по големина на пазарната капитализация – етерът, поскъпва с над 1000%. Криптондексът на Bloomberg се увеличава шесткратно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 0
Pyramid
преди 2 години
Според мен, той заиграва, с цел придобиване повече на по-ниска цена. И да, спекула е. Стойност не носи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Когато едно нещо няма истинска стойност за обществото, не допринася с нищо, не генерира печалба, а разчита само на спекула, всеки слух го друса яката. И това било "съхранител на стойност", смях в залата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 4
evlogi
преди 2 години
Слаба беше реакцията на пазара този път.Малък спад и за кратко, цените отново наближават нивата , на които бяха преди поредното му изпълнение Явно влиянието му намалява , общността започна да му свиква на изцепките и да ги игнорира, а и паникьорите разпродадоха и се набутаха както винаги.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 2
redcretin
преди 2 години
А разбитата му глава?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 4
Solar Power
преди 2 години
Да вземе да бута Тесла нагоре ,че имам акции. С койните да не се занимава не му е силата там. Да шмърка и да туитва за Тесла :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
khao
преди 2 години
по скоро обратното... развърза го на върха и сега го бута пак надолу.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
padre Bonaventura
преди 2 години
Мъск се уши на върха.Но поне го рабра бързо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 5
дядя Вова
преди 2 години
Разбитото сърце на Мъск донесе ново поевтиняване на биткойна > Начиии, като тоя гушне букета, шиткойна ще ритне камбаната!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още