IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин: Криптовалутите още не могат да заместят долара в търговията с петрол

САЩ хапят ръката, която ги храни, използвайки валутата си, за да преследват политически цели, смята руският президент

16:53 | 14.10.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Според руския президент Владимир Путин криптовалутите предлагат стойност – но не такава, която може да замени американския долар при търговията с петрол.

Преди няколко месеца руският вицепремиер Александър Новак коментира, че страната му би могла да изостави деноминираните в долари петролни контракти, ако САЩ продължат да налагат икономически санкции срещу Москва.

Попитан дали биткойнът или друга криптовалута може да бъде използвана като алтернатива на долара при търговия с петрол – основен износ на Русия – Путин отвърна, че е „твърде рано да се говори за търговия на енергийни ресурси с криптовалути“.

„Смятам, че имат стойност“, коментира той за CNBC в рамките на форума Руска енергийна седмица в Москва. „Но не вярвам, че може да се използва в петролната търговия“, уточни руският президент.

„Криптовалутите все още не са подкрепени с нищо“, каза Путин. „Те може да съществуват като начин за плащане, но смятам, че е твърде рано да говорим за петролна търговия с криптовалути“, смята държавният глава.

Путин също така подчерта и огромната енергоемкост на дигиталните пари като възможна пречка пред тяхното използване.

Той обаче не спести коментари за желанието на Русия да се отърси от зависимостта от долара за търговия.

„Смятам, че САЩ правят огромна грешка, използвайки долара като инструмент за санкции“, каза той. „Ние сме принудени. Нямаме друг избор освен да преминем към транзакции в други валути“, допълни президентът.

„В тази връзка можем да кажем, че САЩ хапят ръката, която ги храни“, допълни Путин. „Този долар е конкурентно преимущество. Той е универсална резервна валута, а САЩ днес го използват, за да преследват политически цели и в резултат вредят на своите стратегически и икономически интереси“, посочи президентът.

Руската централна банка многократно е предупреждавала инвеститорите, че криптопазарът е изключително волатилен и дигиталните валути не се приемат като средство за плащания. Въпреки това засега няма планове за пълна забрана, каквато е в сила в Китай, заяви заместник-финансовият министър Алексей Моисеев, цитиран от Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още