IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петко Карамочев: Доверието при някои криптовалути няма да бъде възстановено

Криптовалутите могат да служат добре като спекулативна инвестиция, но са малко полезни (засега) като истински пари, казва основателят на ИНДУСТРИЯ Технолъджи

08:34 | 24.10.18 г. 8
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Петко Карамочев, основател на ИНДУСТРИЯ Технолъджи. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Петко Карамочев, основател на ИНДУСТРИЯ Технолъджи. Снимка: Личен архив

Петко Карамочев е основател на ИНДУСТРИЯ Технолъджи. С него разговаряме за блокчейн технологиите и криптовалутите в контекста на дългоочакваната конференция CEE Block на 25 и 26 октомври, която се очаква да събере над 1000 участника.  

- Г-н Карамочев, как бихте определили случващото се на пазара на криптовалути през тази година? Ще се върне ли доверието? 

Доверието ще се върне при някои “криптовалути” и няма да може да бъде възстановено при други. Миналата седмица инвеститорите загубиха вниманието си към Tether, който, от своя страна, загуби фиксираната си връзка към долара заради слуховете за несъстоятелност на Bitfinex. 

- Има ли атрактивна за инвестиции криптовалута в момента?

Не мога да предоставя какъвто и да е инвестиционен съвет на когото да е. Съветът ми е инвестиращите в криптоактиви да четат повече и да подбират източниците си на информация.

- Инвестициите в криптовалути вложения в бъдещето ли са, или чиста спекулация?

Криптовалутите не са валути в пълния смисъл на думата, тъй като само някои отговарят на важните характеристики, с които се характеризират валутите и то само на няколко от тези характеристики. В този смисъл е по-добре да бъдат наричани криптоактиви (нов клас от активи) вместо криптовалути, а основните групи такива активи могат да се разделят на няколко подгрупи: криптовалути, Platform Tokens, Utility Tokens, Security Tokens, Natural Asset Tokens, Crypto Collectibles, Crypto Fiat Currencies (дори Central Bank Digital Currencies). Върви и сериозен процес по токенизация и на други активи. Затова всеки инструмент трябва да бъде гледан отделно.

- В момента криптовалутите се използват най-вече от държави с наложени санкции или друг вид проблеми на финансовата им система. Какво трябва да се случи, за да станат цифровите пари част от ежедневието на повече хора?

Това е доста сложен въпрос. Да започнем с т.нар. “Бяла книга” (whitepaper) на биткойн. Никъде в тази книга не се говори за това дали и кога тези електронни пари трябва или ще бъдат използвани в ежедневието на много хора.

По-скоро става дума за успешен експеримент, който се доказва в практиката. За съжаление и биткойн, и технологията блокчейн (която работи “под" биткойн и много от другите криптовалути) впоследствие се напълниха с много очаквания (за растеж, за масово използване и т.н.) Това, че във Венецуела и на други места биткойн, както и някои от другите криптовалути, не са толкова волатилни и се ползват като антиинфлационна мярка за трайно предпазване на стойност, е доказателство, че това са наистина едни нови криптоактиви.

Без да генерализирам за всички, но като цяло криптовалутите не са (все още) използвани като истински валути, защото отговарят само на една от трите характеристики на типичните валути.

Те са много интересно средство за размяна, защото могат да бъдат разменяни 24/7 без участието на банка или друга централизирана институция. Това е много сериозно предимство на биткойн и другите криптовалути.

Но те не са универсално приети. Малко магазини ги приемат. Търговците не ги използват, приемат се много рядко онлайн и когато това става, почти винаги става превалутиране в някоя фиатна валута. Важно е обаче да се отбележи, че криптовалутите не пазят стойност добре. Страшно волатилни са. Много добре могат да служат като спекулативна инвестиция, но са малко полезни (засега) като истински пари. Ситуацията може да се промени, но е необходимо още време. 

- Трябва ли според вас на пазара на криптовалути да се намесят централните банки и регулаторите?

На този етап регулаторите могат повече да попречат на пазара, който показва сериозни възможности да се саморегулира, без да се налага участието на централна банка или друг регулатор. Ще е интересно да се чуе какво мисли ЕС по отношение токенизирането на активи, особено относно Security Tokens. Това е един от въпросите, на който ще търсим отговори на 25-26 октомври в София Тех Парк на събитието CEE Block.  

- Какво е мястото на блокчейн технологията в развитието на икономиката и финансите?

Блокчейн технологията има много сериозно приложение в различните екосистеми и пазари (фондови борси, информация разменяна между пазарни участници, държавни институции и пр.) Ще отнеме доста време да бъде първо разбрана технологията, после самите технологични решения да станат по-зрели и тогава да бъдат въведени от индустрията. Това се случва в момента и ще продължи в следващите десет години (където е нужно). Въвеждането на блокчейн технологиите ще доведе до оптимизация на разходите, а след това и до създававнето на нови продукти.

- Имате ли наблюдение дали и кои български компании развиват блокчейн технологии? 

България не изоставя от световните блокчейн тенденции. Има български компании, които разработват свои блокчейн платформи. Имаме и независими разработчици, които работят с Ethereum, NEO, Corda, Hyeprledger. Имаме и доста ICO проекти, като наскоро бе обявено създаването на Балканска блокчейн асоциация, имаме специализирани медии, инвеститори в крипто. За всичко това ще говорим по време на CEE Block.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 5 години
защо да хаквам биткоина, по добре теб и да ти източа твоите ... а после *** се оплачи на арменския поп !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 5 години
евала, но пак няма да те разберът тиквите ! Особенно Импестора
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 5 години
евала, но пак няма да те разберът тиквите ! Особенно Импестора
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
sms_bgfunds
преди 5 години
Никъде не говоря за BTC. Но щом не правиш разлика между биткойна от една страна и токените и умните договори от друга, то не си никакъв император, а импотентен на тази тема- и това ти го казва човек, който е създал две ALT от C++ чист код за последната година - с общи приказки тук не вървиш, трябват ти адски много тех. знания специално за тази тема...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
sms_bgfunds
преди 5 години
Ето го най-важното- последното изречение: платете си за измислени конференции, на които празнодумието и спекулацията са до небето.Един *** пример за токенизация и смарт контракти- вкарваш в банка 1млн. и един хубав ден отиваш да си ги теглиш.На гишето лелката ти вика- я си е...и майкат...а, Вчера ни хакнаха и няма пари.Представяш ли си?- Тези пари не са застраховани, не са като в банката парите, в случай на грешка в софтуера, хакери, служителите, на теб не ти дреме.Умните договори (и токените под тях) в този вид са НАЙ-ГОЛЕМИЯ майтап и измама, измислена от недоразвит финансов индивид и подкрепена от човешката алчност за много бързи печалби. До 1-2г ще хакнат едни от най-големите умни договори и тогава Етереума удря тоталното дъно и всичко се срива
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
Sakamano
преди 5 години
Фиатни пари са емитираните от централните банки пари, които служат за разплащателно средство в съответните държави. Те нямат фиксирана стойност и не са обезпечени със злато или други ценни активи. Еврото, доларът, както и повечето от националните валути са фиатни пари."Токенизацията" в контекста на статията е трудно да бъде обяснена на човек, ако не е запознат с принципа на криптовалутите и смарт контрактите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
IQ96
преди 5 години
Тъй като съм лаик в тази област, някой би ли ми дал определение на 2-3 понятия: фиатни? (долу- горе ми е ясно за какво иде реч, но искам добра дефиниция); токенизиране на активи???Токенизация???Мерси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още