IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов закон за криптовалутите в Тайланд въвежда големи глоби и дори затвор

Една от целите на азиатската страна е да се предотврати прането на пари

10:56 | 14.05.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

В Тайланд влезе в сила закон, регулиращ търговията с криптовалути и цифрови активи. Нарушителите на закона са застрашени от големи глоби и затвор, пише днес вестник "Банкок пост", цитиран от ТАСС.

Законът бе публикуван вчера в официалния печат на кралството и влезе в сила незабавно.

Според документа в срок от 90 дни всички лица, осъществяващи операции по продажбата на криптовалута, трябва да се регистрират в специална комисия, отговаряща за сигурността на тайландската фондова борса. Нарушението на закона се наказва със затвор до две години или глоба в двоен размер на сумата от извършваните операции. Размерът на глобата не може да бъде по-малък от 500 000 бата (15 600 долара), пише БТА.

Както обясниха от тайландското министерство на финансите, приетият закон цели да се регулират изцяло криптовалутите, а също така да се предотврати прането на пари, свързано с укриването на данъци.

По-рано от тайландската полиция съобщиха, че биткойнът и други криптовалути стават все по-популярни сред престъпните групи в Тайланд, като се използват активно за легализиране на средства, придобити по нелегален начин.

В понеделник сутринта най-голямата по пазарна капитализация криптовалута биткойн поевтинява с близо 4% до 8347,34 долара за брой по данни на CoinDesk. 

Всичко за криптовалутите четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:16 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още