Може ли криптовалутите да изместят сегашната парична система?

Системите, които биха позволили това, се разработват в момента, каза Благовест Белев, основател на Blockchain.bg

Може ли криптовалутите да изместят сегашната парична система?

Снимка: Bloomberg

Още по темата
Коментари
   1| 2| 3    
1
 
1
 
26
Solar Power до: Dr. Vatnikov
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
Да аз държа да се плаща данък и да са както трябва нещата. На по късен етап проследяването ще се случи включвайки в играта тези същите борси :)
Трябва да се започне от някъде и какво по хубаво от това ЕС да си събере пропуснатите милиарди евро. В момента не вярвам повече от 10-20% да си подават честно дохода от крипто търговия а дори и да искат май май няма много начини да го направят.... даже няма защото няма курс на БНБ и изпадаш в конфликт.
1
 
2
 
25
Dr. Vatnikov до: Solar Power
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
Моля те, не говори небивалици, че не е анонимно плащането!
Започвайки от мулти уолетите и стигайки до койн миксерите, които правят притежстелите абсолютно непроследими.
Би трябвало да ги знаеш тия неща, като инвестираш в това.

Кеша е силно ограбичен именно по тази причина, че е анонимен. Същото ще се случи с всяка анонимна система за плащане.

Аа, ако имаш предвид, че на криптоборсичките, както сега, едни хора ще си препродават койнчета и ще плащат данък - добре. Нямам нищо против, щом вярват в тая работа и си плащат данъка.

Аз говорех, че койнчетата нямат абсолютно никакъв шанс да изместят настоящата платежна система.
1
 
2
 
24
Solar Power до: Solar Power
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
Даже още по лошо и да иска бай Пенчо да декларира това май няма начин да го направи понеже е крипто/крипто трябва да се вземе някакъв фиксин на БНБ за деня, а то няма такъв.... Ами всеки ден като излиза по един нов койн какво правим ? Затова предложих универсално решение. Аз като трейдър ще съм щастлив,че няма да се занимавам с декларации и съм си платил всичко честно както трябва. Държавата също ще е доволна,че си е получила данъците. Предложението ми е win-win :)
2
 
2
 
23
Solar Power до: Dr. Vatnikov
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
Плащането с биткойн изобщо не е анонимно ! Напълно си проследим и не е никакъв проблем за държава с оборудване като ЦРУ или друга подобна служба да ти проследят превода, кой стои зад ип адреса , на кого е порфейла и т.н. и въпрос на време да те щракнат. Както каза един колега по долу непроследим или поне много трудно е кеша ! Относно борсите не си ме разбрал отново. Казах,че ако тези борси искат да оперират на ЕС пазар то трябва да бъдат регулирани и да отчитат точния данък за всеки клиент и той да бъде изпратен на съответната държава заедно с документа. Много по лесно е всяка държава да работи с 5-6 борси отколкото да чака чичо Пенчо сам да си признае какво е спечелил както е сега. Все още се чудя защо ЕС пропуска толкова много данъци чакайки някой да си напише сам ?!?! В тази връзка за мен абсолютно всички борси дори и нормалните в ЕС които са регулирани трябва да пращат и удържат такива данъци и справки в съответната държава. А призива на държавите да е: "Хора инвестирайте смело в ЕС на регулираните борси. Не е нужно да подавате никакви декларации за спечеленото там. Така ще подкрепите ЕС бизнеса"
Правителствата в момента формират ли някакъв бюджет чакайки бай ти Пенчо да си признае ,че е спечелил $1200 от крипто ? Я си признае я не. Тоест планирали са една ГОЛЯМА НУЛА. Пропуските тука са за десетки милиарди !
1
 
5
 
22
Dr. Vatnikov до: kane
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
Не се печели от никой койн, защото никой от тях не генерира приход.
Няма и да генерира, а в един момент ще почнат да генерират само разход, заради огромното потребление на ток.

Ако имаш предвид спекулата от покачването на цената - пожелавам ти да я превърнеш в истинска печалба, другото е само цифрички по дисплея докато балона гръмне.
1
 
4
 
21
Dr. Vatnikov до: Solar Power
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
Плащането с биткойн е напълно анонимно за плащащия. Затова се ползва и масово за нелегални сделки.
Никой не го интересува дали самия койн се проследява, а дали плащащия е известен, а той не е.

Значи така да се събирали данъците на държавите - всяка криптоборса да отделяла от всяка сделка с печалба....ама ти сериозно ли? А покупките / ДДС кой ще събира?
Тоест предлагаш данъчните функции на държавата да бъдат иззети и дадени на разни неконтролиеани криптоборсички??

А правителствата сигурно ще формират бюджет на базата на очакванията на борсичките?

Виж, готин коментиращ си, но в тия небивалици сам не вярваш.
Знам, че има голямо надъхване за забогатяване покрай тия койнчета и сега се опитваш всячески да ги защитиш, но фактите са си факти - нито държавите, нито легалния бизнес ще ги ползва.
И тръгвайки от този факт, в момента е надут един огромен балон, който рано или късно ще изгърми.

Кийнчетата няма да се ползват нито от държави, нито от бизнес, дори плащания межфу физически лица няма да има масово, освен това не носят приходи, нито извършват някаква супер дейност, която досега я е нямало.
Спекулата я разбирам, но да твърдиш, че койнчетата ще заменят сегашната система е ....грубо непознаване как работи системата и всяка държава.
3
 
0
 
20
kane до: Solar Power
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
Браво! Не мога да го купувам през платформата която ползвам, но благодаря за споделянето. Успех.
Вярно е че от малките койни се печели повече.
2
 
4
 
19
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
Забравих да допълня,че можеш примерно да ползваш карта VISA с етери или биткойни вътре без значение ... то като си купиш цигари или бензин с картата етера и биткойните се обръщат в местната валута където е бензиностанцията и реално ти си плащаш ДДС-то. Не виждам никъде пропуски. Да не говорим,че в бъдеще като си вземаш заплатата в крипто ще могат да ти дадат и срок за харчене и дори къде :) Няма нищо анонимно тука проследим си отвсякъде. Мисълта ми беше,че държавите започват да се пълнят с бюрокрация просто за да намират работа на хората и от това страдат всички...затова и не правят дигитално всичко в държавата защото тези 500 хиляди какво ще правят .....
3
 
4
 
18
Solar Power до: Dr. Vatnikov
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
Ама ти бъркаш ! Биткойна изобщо не е анонимен. Много е по проследим от кеша например. Както казах и дадох директно идея как всички държави в ЕС да събират данък на момента ! Всяка крипто борса задължително събира данък при печеливша сделка в размер според местожителството на клиента. Съответно има 27 сметки за всяка държава. От българина събира 10% от немеца 25%. След всяка сделка примерно купил си крипто-крипт или крипто-фият без значени ако имаш печалба като ти се удържи таксата за сделката се удържа и съответния данък. После на всяко първо число по IBAN на НАП и всяка държава борстата примерно (kraken,binance ...) превеждат на държавата данъка. Всичко е чисто данъка е платен предварително и ти нямаш нужда да попълваш нищо. Харчиш си кинтите после ... и всички са win-win ! Да не говорим,че по всяко време те знаят какво си си купил, кога , колко си спечелил и т.н. всичко с крипто. А ако беше кеш нищо нямаше да знаят за теб.
4
 
4
 
17
Solar Power до: kane
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
Браво ! Аз вземам BNB-та. Стейквам и очаквам следващия бърн след 3 месеца. Няма да се учудя да отиде над $1000 :) Между другото BNB е единствената крипто валута от която има смисъл... тоест получаваш отстъпки за нея. Дългосрочната ми прогноза е,че ще изпревари етера.
   1| 2| 3