IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Криптовалутите се множат - броят им надхвърли 5300

Най-големите 20 криптовалути обаче формират близо 90% от общия пазар

08:13 | 26.05.21 г. 15
<p>
	<em>Снимка: Tiffany Hagler-Geard/Bloomberg</em></p>

Снимка: Tiffany Hagler-Geard/Bloomberg

През последните осем години броят на криптовалутите се увеличи значително. През 2013 г. имаше само шепа дигитални монети. След бума на криптопазара през 2017 г. обаче броят на криптовалутите продължи да нараства, достигайки четирицифрена стойност през тази година.

Според данни, представени от Aksje Bloggen, броят на цифровите монети почти се е удвоил от 2019 г. насам, достигайки над 5300 през май.

2020 г. донесе най-силното увеличение на криптомонетите

Един от основните двигатели на растежа на криптопазара е рязкото засилване на апетита на инвеститорите. През 2017 г. криптовалутната индустрия отчете рекордни темпове на растеж на броя на пазарните участници и пазарната капитализация. Криптовалутите получиха и огромно внимание от държавните институции, които ги легитимираха като инвестиционни активи.

Данни на CoinMarketCap и Investing.com показват, че общият брой на криптовалутите и дигиталните активи на борсите се е покачил с 216% през 2017  г. от 617 на 1335. С удвояването на броя на криптомонетите ICO пазарът* стана свидетел на също толкова исторически високи нива на активност. Общо над 6 млрд. долара са събрани в над 382 първични публични предлагания на криптомонети през 2017 г.

2017 г. трансформира криптопазара и по отношение на концентрацията на пазарен дял. В началото на годината биткойнът формираше почти 88% от целия капитал, инвестиран в криптопазара. При над 700 нови криптовалути, които се появиха на пазара само през 2017 г., пазарният дял на биткойна спадна до 38% до края на годината. Нарастващият успех и популярност на биткойна и други криптовалути направиха инвеститорите по-склонни да инвестират капитал в този нов клас активи, стимулирайки по-нататъшния растеж на криптопазара.

През март 2018 г. на пазара имаше близо 1700 криптовалути, което е 30% увеличение за шест месеца. До края на 2019 г. този брой скочи с 65% до над 2800. Статистиката обаче показва, че 2020 г. е била свидетел на най-значителния годишен ръст в броя на криптовалутите, който се е увеличил до над 4000 до края на годината. През последните шест месеца на пазара навлязоха почти 400 нови криптомонети, като общият им брой нарасна до близо 5400.

Най-големите 20 криптовалути формират близо 90% от общия пазар

Въпреки че броят на криптовалутите се увеличава през годините, повечето от тях може да не са толкова значителни. Данните на CoinMarketCap сочат, че 20-те най-големи криптомонети съставляват близо 90% от общия пазар.

През миналата седмица общата пазарна капитализация на криптопазара достигна 1,39 трлн. долара, което е значителен спад спрямо 2,43 трлн. долара в началото на май.

Биткойнът, най-голямата цифрова валута, все още представлява около 45% от световната криптовалутна пазарна капитализация въпреки неотдавнашния спад на цените. Етерът, втората по големина криптовалута в световен мащаб, държи 17% пазарен дял към миналата седмица. Следват тетър, доуджкойн и кардано с пазарен дял от съответно 4%, 3% и 2,9%.

*ICO – initial coin offering, първично публично предлагане на криптомонети

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 0 rate down comment 0
Whitestar
преди 2 години
След всеки пореден поглед към криптовалутите сякаш се виждат още техни недостатъци! Освен, че те вече не може да се считат за сигурен начин за съхранение и едва ли някой си прави илюзии, че пари не се копаят в градината и не се берат по дърветата, възниква и въпросът - Кой ще плати сметката за тока?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Разбира се, плащам ужасяващите няколко лева за личния си акаунт и 12 лева за фирмения си акаунт, тези непосилни суми, заради които трябвало да се разруши работещата финансова система и да се замени с полуанонимни мехур+койни, чиито акаунти хич не ги хакват по борсите, нали?! Всяко нещо на тоя свят струва пари и предпочитам да боравя с надеждна платформа, която да гарантира сигурност на парите ми, поне на тия, дето са в банката. (Че гледам кеш повече от 10к да не държа, не работят седейки).Последно, мислиш, че който не е купил койнчета, значи губи и инфлацията му изяжда парите? Инвестиции е имало и преди спекулата с койнченца. От доста години не съм падал под 20% доходност, инфлацията е доста под това число.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 2
cherney
преди 2 години
Имаш пълното право на собствена позиция по въпроса. Както и правото да вземеш решение да държиш кеш в банка и да й плащаш ти на нея, за да ти съхранява парите в разплащателна сметка. А след пет години ще си изгубил 50% от покупателната им способност. Или да вложиш парите си в държавни ценни книжа и да загубиш същия размер. Всеки сам преценява. Не ми се спори за същността на понятието актив, доколкото смятам, че разбирането ти за същността му е напълно погрешно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Биткойн и останалите шиткойни са абсилютна пирамида. Класическа.Когато едно нещо НЕ носи приход, НЕ прави печалба, никога няма да прави печалба, а и никога няма да е масово използваемо (ценно), когато цената се определя САМО от новокупилите, как се нарича това нещо? Пирамида, разбира се. Без значение кой как си го квалифицирал, това са фактите. Можеш ли да обориш фактите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 2 години
...да позная, като крипто асет :):) хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 3
cherney
преди 2 години
Няма нито една институция в света, която да възприема биткойн като нещо различно от asset. За сведение, днес щата Тексас одобри закон за криптото и познай каква квалификация е дал на биткойн. Нямам нищо против полемиката, а даже възприемам отрицателните мнения за биткойн позитивно, доколкото всеки има право на мнение, а материята е сложна. Но в ингерес на истината, има разлика между отрицателно мнение с конкретни аргументи и такова, което звучи като лозунг. Например, понятието пирамида или понци схема има конкретни характеристики. Биткойн не отговаря на тях, но обикновено всеки му пришива това определение. В тази връзка, доколкото при финансовата пирамида втория вложител плаща печалбата на първия, а третия на втория, колко време трябва да мине, за да се осъзнае, че биткойн е дигитална мрежа / протокол, при която няма първи, втори или трети участник, респективно никой нищо не дължи на когото и да е? Щото приказките за биткойн взеха да стават като тези за "освобождаването" ти от фашизма на 9 септември 1944г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 3
mrynmryn
преди 2 години
С второто си изречение, оборваш първото си. Това, че някой разбира от финанси, не означава, че разбира и от крипто. И дори да разбира, не означава, че задължително е прав. И по-големи от тях, са правили грешки в своята област. Не казвам, че са прави или не, просто, че да вярваш сляпо на някого, за нещо сравнително ново, което не е изцяло в областта му на компетентност е тъпо. Хората на подобни постове, обикновено имат полза да говорят публично в определена насока.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 1
cherney
преди 2 години
Тоест, трябва да се доверя на твоята преценка, че биткойн не е актив, а не на Марк Карни / бивш директор на Bank of England /, на шефа на ФЕД Джером Паул, на щатските IRS и SEC, на шефа на ЕЦБ Кристин Лагард и пр.? Щото всички те определят биткойн като asset. Не се учудвам от некомпетентните мнения по темата и се отнасям към тях с разбиране, доколкото това е интересна материя и всеки държи да изкаже мнение, въпреки, че изобщо не разбира за какво говори
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 0
abdul
преди 2 години
малкое. всеки човек ще си има криптовалута. даже няколко. и това е чудесно, защото ще унищожи стабилитета и масовия грабеж на класическите парични системи чрез централното управление и планиране.. просто защото с нещо което няма значение (долари) ще може да се купува нещо, което има значение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 2 години
не използвай измислени термини които звучат сложно, на по умните веднага им става ясно че манипулираш и лъжеш.пример: crypto asset... no such thing, mate!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още