IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Криптокопачите се насочват към Норвегия и Швеция заради евтината енергия

И в двете скандинавски държави цените на енергията са доста под средните в Европа

17:43 | 10.04.18 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Миньорите, които копаят различни криптовалути, се ориентират все повече към Норвегия и Швеция, за да се възползват от евтината хидроелектрическа енергия и ниските температури, за да захранват и съответно охлаждат сървърите си, съобщава Ройтерс.

Исландия е най-популярното място в Европа за миньорите на цифрови валути като биткойн и етер. Но при цени от съответно 6,6 евроцента и 7,1 цента на киловатчас, потребителските цени на електроенергията в Швеция и Норвегия са по-ниски от 8-те цента в Исландия. Освен това и в двете скандинавски държави цените на енергията са доста под средните в Европа от 11 цента на киловатчас.

Нарастващият интерес от страна на миньорите е добра новина за пазарните лидери в енергийния сектор в двете страни – шведската Vattenfall и норвежката Statkraft. Осигуряването на енергия за миньорите е малка част от текущия им бизнес, но и двете държавни фирми заявиха, че виждат възможност за допълнително развитие, тъй като копачите на криптовалути използват хиляди сървъри наведнъж, за да получат необходимата им изчислителна мощ. 

Копачите на биткойн ще използват около 130 терават часа енергия през тази година, съответстваща на потреблението на Аржентина или очаквания обем енергия, която ще е необходима на всички електрически автомобили в света до средата на 2020 г. според  Morgan Stanley.

„На нас ни е необходимо място, на което да можем да си осигурим, колкото се може повече енергия“, каза Оливие Руси Нютън, директор и съосновател на канадската група HIVE Blockchain Technologies, която започна да добива етер в Швеция през януари.

Компанията заяви, че разширява енергийния си капацитет за криптодобива в Швеция до 17,4 мегавата, като разполага със средства за увеличение до 26,8 мегавата до септември. Миналия месец HIVE Blockchain Technologies се съгласи да купи центъра за данни Kolos Norway AS за 9,9 млн. евро с цел разширяване на минната си дейност.

През март щатската компания Bitfury отвори в Норвегия нов център за копаене на криптовалути на стойност 35 млн. долара. Дружеството ще купува 350 гигаватчаса чиста енергия от местния доставчик на възобновяема енергия Helgeland Kraft.

„Много биткойн миньори оглеждат района, включително китайци, поради изобилието от водна енергия“, коментира Бил Тай, член на борда на директорите на  Bitfury.

Китайската компания Bitmain, най-големият миньор в света, който наскоро създаде свое звено в Швейцария, сега е в проучване на потенциала на Швеция и Норвегия, съобщиха двама източници от пазара, цитирани от Ройтерс.

В Китай се намира 70% от минната индустрия на криптовалутите, но заради проблемите със замърсяването на въздуха, бизнесът се оглежда за нови възможности.

„Много миньори искат да пренасочат дейността си към Норвегия и това включва Bitmain и други китайски компании“, каза Марк Колинс, главен изпълнителен директор на CBH Consulting AG.

Според Алекс де Врийс, блокчейн специалист в PwC, ако потреблението на енергия продължава със същите темпове, това може да е възможност за нов бизнес за енергийните компании в краткосрочен план, но в дългосрочна перспектива миньорите трябва да намерят начин да станат по-ефективни по отношение на използването на електрическа енергия.

Всичко за криптовалутите четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:31 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 9 rate down comment 0
mrynmryn
преди 5 години
Да речем имаш 100 видео карти amd 580, на месец чисто в момента ще правиш $20.19 от карта, без да слагам енергията консумирана от другите компоненти и да речем, че си избил парите като е била висока цената, ще правиш по 2к$ на месец. Да не говорим, че трябва да наемеш и помещение, където да ги държиш. Етериума в някои страни дори го копаят на загуба с надеждата да се покачи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 1
Lucifer
преди 5 години
А защо мислиш че избягаха над 2,5млн. българи от гетото БГ???...сега само г-жа Гинка ще ти отговори най-изчерпателно на въпроса с цената на тока...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 2
melon
преди 5 години
Основанието е - за да лапат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 26 rate down comment 1
vankata89
преди 5 години
Като гледам едни от най - богатите в Европа плащат ток колкото нас :D. 0.11 цента са 0,22 стотинки точно колкото при нас. А сега да попитам на какво основание тока трябва да поскъпва :D.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още