IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Криптоикономика: Над 40 обекта в София вече приемат плащания с дигитални пари

Регулациите при криптовалутите не са притеснителни – те контролират прането на пари, посочи съоснователят на poype.io Боян Келчев

15:38 | 05.05.21 г. 7
Криптоикономика: Над 40 обекта в София вече приемат плащания с дигитални пари

“За последните четири месеца пазарът на криптовалути се удвои - това е основната тенденция”, посочи той.

Келчев отбеляза, че криптопазарът вече съществува почти 12 години, като основните движещи сили зад него са подобни на тези, които движат технологичните компании - ефектът на мрежата. Друг фактор, според него, е експоненциалният растеж.

“Все още е рано да се успокои криптопазарът, това е един цикъл, който вероятно ще продължи още дълго време”, прогнозира съоснователят на poype.io.

Келчев коментира скорошното поскъпване на доджкойн след публикации за криптовалутата в социалните мрежи от главния изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск.

“Не може да се предрече какво ще стане с доджкойн. Ако достатъчен брой хора вярват в това и достатъчен брой хора го ползват, то няма нищо лошо”, отбеляза експертът.

По думите му фундаментите в криптовалутите не са при доджкойн, но все пак съществуват над осем хиляди проекта, които “са живи, работят и има хора, които ги подкрепят”.

“Фундаментите са при койните, които следват основните принципи на криптовалутите... Това е нова финансова система, с която старата започва да се слива. Двете инфраструктури ще се прелеят”, очаква Боян Келчев.

Той е на мнение, че регулациите не са притеснителни за криптовалутите, като се има предвид, че контролират прането на пари и всякакви други престъпни дейности.

“Колкото по-скоро държавите започнат да създават регулации, толкова по-добре”, съветва съоснователят на poype.io.

Друга тема, на която Колчев се спря, е поскъпването на етер. Той прогнозира, че скоро криптовалутата може да достигне цена от десет хиляди долара.

Какви са перспективите пред криптоикономиката? Защо е толкова голяма волатилността при дигиталните пари? Кое движи търговията и цената на криптовалутите? Защо биткойнът губи позиции за сметка на други дигитални пари?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Беше ирония :)) Обаче никой нищо не казва за касовия бон в биткойн? Къде е?Мълчат нещо, но на лозунги са първи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 2
cherney
преди 2 години
Ама гледам, че нещо в последно време много станаха кандидатите за "догитално злато", койнчето с опуленото пce и то ли е такова злато, че много интерес последно време привлича?--------------Стига де, дай по-сериозно. Ако нещо не разбираш, питай
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Доверието е майката на стойността на биткойа като дигитално злато.Ако нарочиш една вкаменелото ако от динозаври за ценно и достатъчно много хора ти повярват, може и да стане ценно.Но то пак продължава да си е същото неизползваемо нещо.Ама гледам, че нещо в последно време много станаха кандидатите за "догитално злато", койнчето с опуленото пce и то ли е такова злато, че много интерес последно време привлича?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Може ли да покажете един касов бон за платена стока или услуга с крипто? Нямате? Значи или се плаща в истински пари, чрез трансфер на крипто в такива или това са незаконни сделки, където нито ДДС ще се плати, нито.данък печалба в последствие.С това ли се хвалим? Че някой избягва плащането на ДДС? Браво, много "похвално"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 5
cherney
преди 2 години
Със сигурност няма и такъв, който да си е купил бургер със злато, но това не пречи да има пазарна капитализация над 10 трлн. долара. Тази тема за биткойн и неговото приложение е обсъждана многократно. Биткойн не е, а и няма да бъде в бъдеще заплаха за основните фиатни валути. Биткойн се конкурира със златото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
khao
преди 2 години
даааа, колко ли са си купили нещо с биткоини? .. даже си го представят, поръчвам си бургер ... плащам ... и чакам 2 часа да мине плащането !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
Varfor
преди 2 години
Чудесно, но не виждам кой ще си купи бургер (защото съм виждал такава възможност) с биткойн, да речем.Всички си държат криптото с идеята, че цената ще расте. За което съм доста скептичен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още