IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коронавирусът помага на „ало“ измамниците и в света на криптовалутите

CipherTrace съобщава за все повече измами с дигитални валути, свързани с пандемията

23:02 | 02.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Andrey Rudakov/Bloomberg</p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Крипто разузнавателната компания CipherTrace, която преди няколко години започна проследяване на криминални престъпления с криптовалути, заяви, че вече наблюдава измами, свързани с коронавируса, които изискват някаква форма на плащане с цифрова валута.

Загубите от кражби, хакове и измами с криптовалута са нараснали до близо 1,4 милиарда долара от началото на годината до края на май, информира Ройтерс, позовавайки се на доклад от CipherTrace.

„Потребителите и инвеститорите продължават да приемат криптовалута с много бързи темпове и това е най-бързо развиващата се платежна система на планетата“, коментира изпълнителният директор на CipherTrace Дейв Джевънс.

„При един трилион долара годишни плащания, плащанията с криптовалута са нараснали от нула до 7% за 10 години, което прави този актив привлекателен за злодеятели“, добавя той.

Вдъхновената от коронавируса измама обикновено се осъществява чрез примамване на жертви извън законните платформи в чат стаи, където може да се иска плащане в биткойни, се казва в доклада на CipherTrace.

COVID-19 измамата може да е и под формата на представяне на легитимни субекти като Червения кръст за извличане на лична информация и плащане в криптовалути. Другите опции включват приложения, които твърдят, че защитават, но всъщност шпионират потребителите, както и продажбата на фалшиви лични предпазни средства, на предполагаеми лекарства и комплекти за тестване.

Въпреки че по-голямата част от продуктите, свързани с COVID-19, рекламирани на darknet пазарите, не са довели до много продажби, комплектите за тестване за заразата са пласирани доста успешно, посочват от CipherTrace.

Най-големият принос за измамите с криптовалути през тази година има схемата на Понци на Wotoken, която отне от над 700 хил. потребители общо около 1 милиард долара, сочи доклада на CipherTrace.

Схемата на Wotoken предлага на инвеститорите шанс да генерират възвръщаемост за потребителите, като използват алгоритмични ботове за търговия. Софтуерът за търговия обаче не съществува.

Докладът на CipherTrace включва и констатации, че през 2019 г. за трета поредна година финландските борси са получили най-голям брой биткойни, които са дошли от криминални източници. Около 12,01% от незаконно присвоените биткойни са преминали през техните търговски платформи през миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още