IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Копачите на криптовалути на лов за нежелан природен газ

Ненужният газ обикновено се изгаря или се остава да изтече в атмосферата, което увеличава вредните емисии

09:02 | 24.05.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

В САЩ около петролните кладенци вече могат да се видят специални ремаркета, съоръжени да добиват нежелания от петролните компании природен газ и да произвеждат електроенергия на място, разказва Ройтерс. Собствениците на тези съоръжения, наречени "майнинг платформи", търсят енергия, за да подхранят производството на друго съкровище - криптовалути.

"Копаенето" на криптовалути изисква много електроенергия и е скъпо начинание. Компютрите, които извличат виртуалните пари, се загряват до над 70°С, разказват "миньорите". Те непрекъснато се местят със своите съоръжения около петролните кладенци, защото там е най-евтината енергия, до която могат да достигнат.

Много често в един и същ кладенец има находки и на петрол, и на природен газ, коментира Ройтерс. Петролните компании обаче често се интересуват само от петрола и нямат изградени съоръжения за преноса на природния газ.

Непотребният газ се изгаря, което допълнително увеличава емисиите въглероден диоксид от дейността на петролните компании. Друг вариант да се "отърват" от газа е да го оставят да изтече, което пък замърсява атмосферата с метан.
Затова и компаниите, поставени под натиск да намалят емисиите си, охотно дават достъп до този нежелан природен газ на копачите на криптовалути.

"Производството" само на биткойни емитира около 60 млн. тона въглероден диоксид годишно, което се равнява на емисиите от 9 млн. автомобила. Преди две години емисиите от копаенето на най-популярната криптовалута бяха около 20 млн. тона годишно.

Биткойнът се търгуваше на рекордни нива в последните седмици, но загуби доста, след като Илон Мъск коментира, че неговата компания Tesla няма да го използва като средства за разплащане именно заради растящото количество изкопаеми горива, които се използват, за да се добива криптовалутата.

Но дори и след този срив стойността на биткойна е около 40 хил. долара, или 90 пъти по-висока отпреди пет години, сочат изчисленията на Refinitiv Eikon.

Много от поддръжниците на копаенето на виртуални валути в Северна Америка отбелязват, че над 60% от тази дейност се извършва в Азия, където се разчита основно на въглища за производството на електроенергия. Природният газ емитира два пъти по-малко въглероден диоксид от въглищата при изгаряне. 

Новините за криптвалутите можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още