IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германска провинция спечели 2 млн. евро от биткойни

Стойността на криптовалутата в момента флиртува с нивото от 20 хил. долара на борсата Coindesk

11:01 | 17.12.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Германската провинция Хесен е спечелила 2 млн. евро от биткойни, съобщава Der Tagesspiegel. През 2015 година властите в града са конфискували 126 биткойна на стойност 50 хил. евро по тогавашния курс. Това е станало в разследване за разпространение на наркотици през интернет, при което са иззети компютри, някои от които са емитирали биткойни.

Германското издание посочва, че понякога има и нещо положително от бавната съдебна процедура. Две години по-късно иззетите биткойни струват милиони, които ще влязат в бюджета на провинцията.

Местните власти не очакват сериозно поскъпване на криптовалутата в следващите месеци, макар че само за месец тя е увеличила стойността си от 5 хил. евро на 15 хил. евро, пише още Der Tagesspiegel. Затова и в следващите дни конфискуваните биткойни ще бъдат продадени.

"Третираме биткойна като нетраен актив и затова искаме да ги продадем на аукцион", разказва прокурорът по делото Бенямин Краузе.

Това ще бъде най-масовата продажба на биткойни, извършвана от германските власти. Единственото място, на което се търгува криптовалутата в Германия е борсата Bitcoin.de.

Изданието посочва още, че през последните години в различни разследвания властите в страната са изземвали биткойни, но няма данни какво е тяхното количество. От Федералната криминална полицейска служба коментират, че събират данните от текущите разследвания и вероятно данните ще бъдат оповестени през следващата година.

Дигиталната валута се превръща в истинска мания в края на годината. В онлайн борсата Coindesk днес (17 декември) стойността на биткойна флиртува с границата от 20 хил. долара, показва справка на Investor.bg. В края на 2016 година стойността на биткойна беше 1000 долара, което ознчава, че в рамките на 12 месеца криптовалутата е поскъпнала с почти 2 000%. 

Темата за биткойните можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 3
bgMan
преди 6 години
Като са нищо намери 2 милиона и ги дай на някого да ти ги пази?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 5
Sakamano
преди 6 години
Че какво са 2 милиона?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още