IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на биткойна се определя само на 10 борси

Сред тях са Binance, Liquid, Huobi, Coinbase и HitBTC

12:12 | 15.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

Няколко биткойн борси са от ключово значение за определяне на цените на криптовалутата, което позволява на търговците до голяма степен да игнорират безбройните други пазари без риск от пропускане на големи промени, посочва ново проучване, цитирано от Bloomberg.

Само 10 борси - сред тях Binance, Liquid, Huobi, Coinbase и HitBTC - са местата, където се извършва ценообразуването, което по-късно се пренася и към други сайтове, заявиха от Digital Asset Research (DAR), изследователски институт, който предоставя анализи на крипто цени и данни за институционални клиенти. б б

"Урокът тук е, че през повечето време вашето внимание трябва да бъде насочен към по-малка група от тези борси", Дъг Швенк, председател на DAR.

Изследването трябва да успокои тревогите на инвеститорите в криптовалути относно големите колебания в цените, наблюдавани на по-малките борси. Част от тези пазари бяха обвинени в отчитане на изкуствено високите обеми на търговия. Комисията за ценни книжа и борсите в САЩ отхвърли заявления от фирми, които желаят да учредят биткойн ETF-и отчасти поради притеснения от пазарна манипулация.

За своето проучване изследователите са разгледали повече от 100 случая, когато цената на биткойна се е движела с над 100 долара в рамките на 5,5 минути между 1-и април и 31-и декември миналата година.

Освен това изследователите са открили, че фючърсните договори за обмен на BitMex могат да окажат влияние и върху движението на цените, въпреки че точното въздействие все още се анализира.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още