IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на биткойна падна под 50 хил. долара

Етерът също следва тенденцията, въпреки че в четвъртък цената му достигна нов рекорд

10:24 | 23.04.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на биткойна падна под 50 хил. долара, продължавайки тенденцията за понижение, след като в четвъртък станаха ясни намеренията на президента Джо Байдън да увеличи данъка върху капиталовата печалба за най-богатите.

Тенденцията продължава и при останалите криптовалути, въпреки че по-рано през изминалия ден етерът достигна рекордно висока цена, съобщава Bloomberg.

Към 9:30 ч. българско време биткойнът поевтинява с близо 11% до 48 671,17 долара, показват данни на CoinDesk. Наскоро от JPMorgan Chase & Co. и Tallbacken Capital Advisors LLC предупредиха, че има потенциал за още спадове, след като най-голямата криптовалута достигна последния си рекорд от 64 870 долара на 14 април.

От своя страна етерът поевтинява с над 12% до 2164,45 долара, след като по-рано в четвъртък достигна рекордната цена от 2644 долара. Предстоящо техническо подобрение се очаква да намали предлагането на криптовалутата, което също спомогна за нейното по-ранно поскъпване.

Цената на етера през последната година. Графика: CoinDesk

Още по-голямо е понижението при третата по големина на пазарната капитализация криптовалута - рипъла, която се разделя с над 23% до 1,02 долара.

„Етерът получава до известна степен мястото под прожекторите“, казва Паоло Ардойно, главен технически директор на Bitfinex. „Неговата ключова роля при децентрализираните финанси и дори на богатия NFT пазар заслужава да се отбележи“, посочва още той.

Блокчейнът на етера е най-активно използваният в света и привлича все повече внимание през последните месеци с дейността в области като децентрализираните финанси и т. нар. незаменими токени. Успехът на криптовалутата си личи – докато биткойнът поскъпна с около 70% от началото на годината, то цената на етера се утрои.

„Една от най-големите тревоги е това, че активите с най-големи ръстове ще са най-податливи на продажба“, посочва Мат Мейли, главен пазарен стратег на Miller Tabak + Co. „Това не означава, че хората ще продават на едро, ще затворят 100% от позициите си, но има хора, които имат много пари в това (криптовалутите – бел. ред.), и затова с голям скок в данъка върху капиталовата печалба ще оставят много пари на масата“, посочи още той.

За последните понижения със сигурност има принос и готвеният ръст на данъка върху капиталовата печалба. Американските инвеститори в дигитални активи са задължени да плащат такъв налог за продажба на криптовалути, ако ги държат повече от година. Но засега търговията с монети е една от най-добре представящите се през последните години: всеки, купил биткойн преди година, има близо 575% печалба, а за инвеститорите, които са купили през април 2019 г., тя е близо 800%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още