IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на биткойна отново е над 30 хил. долара

Доброто настроение се завърна и на по-широкия пазар

12:23 | 13.05.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

След като удари ново 16-месечно дъно по-рано в четвъртък, биткойнът успя да се стабилизира и да се върне към ръстовете, минавайки отново прага на 30-те хиляди долара.

Към 11 ч. българско време криптовалутата поскъпва с над 8% за последните 24 часа до 30 101 долара, след като по-рано достигна до цена от 25 хил. долара, показват данни на CoinDesk.

Цената на биткойна през последната седмица. Графика: CoinDesk

Доброто настроение се завърна и на по-широкия пазар. Етерът също поскъпва с 8% до над 2 хил. долара, а при рипъла повишението е от над 15%. Мемекойните доуджкойн и шиба ину напредват съответно с по 18% и 17%.

Неволите обаче продължават за алгоритмичния стейбълкойн TerraUSD (UST), който все така поевтинява, достигайки цена от 11 цента. Свързаната криптовалута луна пък на практика вече няма никаква стойност. По-рано от Terraform Labs – които стоят зад блокчейна тера, спряха на два пъти трансакциите в системата в опит да я защитят.

Притесненията за тетера

На този фон притеснения се появиха и за най-големия стейбълкойн – тетер, и за това, че може също да загуби паритета си с американския долар. Те обаче бързо бяха разсеяни от главния технологичен директор на мрежата Паоло Ардоино, който увери инвеститорите, че частната компания зад монетата няма проблеми с изплащанията.

„Всъщност паритетът не беше прекратен“, каза Ардоино в платформата Twitter Spaces. „Щеше да е прекратен, ако тетерът се беше спазил изплащания на (цена от – бел. ред.) един долар“, заяви той в разговор, цитиран от Bloomberg.

Скоро след приключване на разговора цената на тетера (известен и като USDT) си върна паритета, който по-рано за кратко спадна до 94,55 цента – най-ниското равнище от декември 2020 г.

По думите на Ардоино грешката на TerraUSD е била, че е било позволено твърде бързо разрастване, без да се гарантира, че възстановяването на средствата може да се случи дори и при понижаване на криптоцените. Ползата от нея също така е била ограничена до събиране на доходност – потребителите я инвестират в децентрализирани финанси, за да вземат доходност от до 20% - и не се използва при плащания или търговия, допълни той. Тетерът, от своя страна, се използва за покупки на широк набор стоки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още