IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът, а не регулаторите, трябва да води развитието на блокчейн технологиите

Според мениджъра в PwC Маркус Йенсен децентрализираната система е причината много регулатори да не разбират същността на технологията

20:31 | 21.06.18 г. 1
Бизнесът, а не регулаторите, трябва да води развитието на блокчейн технологиите

Блокчейн технологията продължава развитието си и вече би могло да се каже, че е една зряла технология. Навлизането и използването на технологията вече е факт не само във финансовия сектор, но и в много други. Водещ фактор в развитието на технологията обаче трябва да бъде бизнесът. Това каза Маркус Йенсен, старши мениджър в PwC, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Йонсен посочи, че към момента бизнесът разчита на налагането на регулации, за да стартира своите инвестиции, но развитието на технологията трябва да протече по обратния ред.

"Регулациите няма да имат приложение, докато бизнесът не инвестира. Технологиите няма как да бъдат регулирани, това, което подлежи на регулация, е именно бизнесът", заяви той.

Според Йонсен децентрализираната система е причината много регулатори да не разбират същността на технологията. Той добави, че е важно да има комуникация на ранен етап с регулаторите, именно за да се подсигури правилното им разбиране на системата. За да се случи това е необходимо бизнесът и регулаторите да работят заедно.

Към момента блокчейн технологията намира приложение във финансовия, енергийния, логистичния и много други сектори. Най-големите инвестиции в технологията постъпват именно от финансовия сектор, но те са направени най-вече от големите банки, посочи Йонсен. Той коментира още, че технологията е приложима във всеки сектор, в които има взаимодействие на много хора и информацията е ключов фактор.

Като най-голямо предимство на технологията Йонсен посочи прозрачността. Той добави и достъпността до информацията, както и децентрализацията ѝ като други основни предимства на блокчейн технологията.

Недостатъците на блокчейн са пряко свързани с предимствата, каза още Йонсен. Като основен недостатък той посочи нуждата от големи ресурси поради голямото количество информация и мястото, което заема в мрежата.

Още от разговора вижте във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
doc
преди 5 години
blockchain ne e nishto poveche ot baza danni...edinstveniat naistina decentraliziran blockchain e bitcoin
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още