IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Биткойнът се готви за най-продължителното си месечно повишение от година

В понеделник, минути преди 17 ч. българско време, дигиталните пари се разменят за 27 276,44 долара, което е спад от 0,3%

17:51 | 28.12.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Биткойнът се готви за най-продължителното си месечно повишение от година

Биткойнът е напът да запише най-дългата си поредица от месечни ръстове от над година, след като през уикенда достигна цена от 28 000 долара.

Най-голямата криптовалута по пазарна капитализация в неделя се търгуваше за 28 365 долара, преди да отпише част от повишенията. В понеделник, минути преди 17 ч. българско време, дигиталните пари се разменят за 27 276,44 долара, което е спад от 0,3%. Поредицата от месечни поскъпвания през октомври, ноември и декември ще е най-продължителната от средата на 2019 г. насам, съобщава Bloomberg.

Тенденцията при останалите дигитални активи обаче е за ръстове. Етерът поскъпва със 7,7% до 735 долара, а рипълът – с 1,3% до 0,293214 долара.

„Усещам, че сме много близо до връх – но може да ударим 30 000“, посочва Виджай Айар, мениджър в криптобросата Luno. „Със сигурност трябва да видим отдръпване, но размерът най-вероятно ще е по-малък. Може да наблюдаваме само 10% до 15% спад“, смята той.

Биткойнът продължава да поляризира настроенията, след като през последната година стойността му се утрои на фона на лошите новини около коронавирусната пандемия. Според някои криптовалутата е убежище от слабостта на долара и риска от ускоряването на инфлацията заради икономическите стимули в икономиките. За други обаче стойността му като инвестиция остава съмнителна, посочвайки подобни поскъпвания, последвани от също толкова дълбоки поевтинявания в миналото.

В същото време отношението на регулаторите продължава да е нееднозначно, създавайки несигурност у инвеститорите.

Американската Комисия по ценните книжа и борсите миналата седмица обвини компанията Ripple Labs Inc., че е подвела инвеститорите в едноименната валута рипъл. И макар компанията се готви да оспори обвиненията в съда, те подчертават възможността за по-строг надзор върху активите в близко бъдеще.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:14 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още