IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Биткойнът премина и прага от 35 хил. долара

Новото най-добро представяне става факт, след като в понеделник криптовалутата изтри 17% от стойността си

10:28 | 06.01.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Шеметното рали на биткойна продължава, като цената на криптовалутата премина нов праг в сряда – само два дни след най-големия си еднодневен спад в понеделник.

Най-голямата криптовалута по пазарна капитализация достигна цена от 35 842 долара, задминавайки предишния си връх от 34 792 долара от 3 януари, припомня Bloomberg. По-късно криптовалутата отстъпи леко и минути преди 10 ч. българско време се търгува при цена от 34 556,45 долара, което е ръст от 11,5%.

Графика: CoinDesk

Новото най-добро представяне става факт, след като в понеделник криптовалутата изтри 17% от стойността си. Цената ѝ нарасна почти четири пъти през 2020 г.

Редица фактори се посочват като причина за последния ръст на биткойна: според някои това се дължи на прогнозата на JPMorgan за цена на криптовалутата в дългосрочен план от 146 хил. долара, а според други на апетита за по-рискови активи на глобалните финансови пазари.

„Пазарът е по-зрял с по-големи купувачи. Имайте предвид обаче, че се намираме в параболична фаза и те достигат своя пик“, посочва Виджай Айар, ръководител на звеното за бизнес развитие на криптоборсата Luno в Сингапур. 

Все повече институционални и големи инвеститори – като Пол Тюдор Джоунс, Скот Майнърд и Стан Дръкенмилър, или са започнали да инвестират средства в биткойна, или са заявили, че са готови да го направят.

Силното поскъпване на криптовалутата продължава да разпалва двата полюса за и против. Според привърженици биткойнът е добра алтернатива за съхранение на средства на долара, предпазвайки от инфлацията заради повсеместните държавни стимули. Според противниците му обаче поскъпването не е нищо друго освен балон, надуван от инвеститорите на дребно и водени от „модата“ фондове.

Биткойнът е по-добро злато от самото злато, коментира Антъни Скарамучи, основател и управляващ партньор в SkyBridge Capital.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още