IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Биткойн - глобално приет децентрализиран актив за съхранение на стойност

Криптовалутата може да се конкурира със златото до 2024 г. по отношение на волатилността

11:12 | 24.01.21 г. 30
<p>
	<em>Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Биткойн изглежда е напът да се превърне в глобално приет децентрализиран актив за съхранение на стойност. Волатилността на биткойн е висока в исторически план, но достигна рекордно ниско ниво спрямо златото и акциите през 2020 г. Биткойнът може да бъде еталон за присъща стойност в един свят, който става дигитален, пише Bloomberg Intelligence.

Волатилността е твърде висока

Волатилността е често посочван проблем на биткойн, но според Bloomberg Intelligence това е нормално за потенциално революционен актив. 

Развитието на биткойна е основната причина, поради която нестабилността на биткойните намалява под нивото си от около 37% през 2016 г. Не е известно колко ще се промени предлагането на злато през 2021 г. или през която и да е друга година в сравнение с биткойн, чийто добив е фиксиран на 900 монети на ден, докато спадне до 450 монети през 2024 г.

До следващия халвинг волатилността на биткойн може да съвпадне с тази на златото

Волатилността на биткойн обикновено се повишава, когато цените достигат рекордни стойности, което е част от поцеса на превръщане на криптовалутата в дигитална версия на златото и вероятно ще намали волатилността.

За дастигне до там биткойн може би ще трябва просто да продължава да прави, каквото и до сега: да поскъпва и да се развива. Би било наивно да не се очакват трудности по пътя на фона на новата технология, но докато човешкият напредък, електрификацията и дигитализацията не отстъпят, се очаква биткойн да се превърне в достоен заместител на златото в инвестиционното портфолио.

По-долната графика показва, че регресионната линия на 260-дневната волатилност на биткойн е напът да съвпадне с близо 20% за златото (към 20 януари) през 2024 г. Според Bloomberg Intelligence цената на криптовалутата ще е по-висока дотогава.

Биткойн за колекционери, не като кеш

Има нарастващ потенциал в използването на биткойн като актив за съхранение на стойност, който е лесен за транспортиране и може да се разменя с ясни по всяко време ликвидност и прозрачност.

Приближавайки до 90% от цялата предлагане ма биткойн, криптоактивът може да се разглежда по-скоро като колекционерски с възможност за поскъпване. 

Изключвайки някои непредвидени последици с технологията, цените би трябвало да продължават да се покачват заради нарастващата употреба на биткойн и свързаното с нея търсене.

Още четете в bloombergtv.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

29
rate up comment 1 rate down comment 1
Whitestar
преди 3 години
Yes, you are right, but other things being equal, the demand and supply of bitcoin, as well as the increase in its price, are influenced by many non-market and harmful factors for the market. That is, it grows artificially, in a direction illogical in terms of its real value. Then what intelligence test are we talking about?!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 4 rate down comment 0
Solar Power
преди 3 години
Ако имаш стоп лос на ботовете го махни ! Просто си чакаш и няма да загубиш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 5 rate down comment 2
khao
преди 3 години
..ни в статията няма нищо вярно... даже мисля че подвеждането на читателите е подсъдимо ама карай..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 4 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 3 години
В заглавието няма нищо вярно.Ама нищо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 4 rate down comment 1
kane
преди 3 години
Нереализирана загуба е когато купиш на $40к и падне на $30 к и продължаваш да си в позиция. Ако продам ще реализирам загубата. В момента е само на хартия, защото съм в позиция, която след 2 дни може да на печалба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 3 години
купи оше и чекай арменсикя поп... слушай шадоу! :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 3 години
бааа,... през десетина години има. сега тая е малко по особенна и оригинална, но и тя ще завърши като другите "възможности". :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 6 rate down comment 1
driverf1
преди 3 години
".....,нереализирана загуба....."Няма такава загуба.....,загубата си е загуба,въпроса е:Колко можеш да държиш на загуба и колко е разумно да държиш на загуба.....?Иначе видиш ли на платформата сума със знак (минус),парите вече ги няма.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 2 rate down comment 1
kane
преди 3 години
Така направих. Те са много видове и нямам достъп до всички. Генерално тези които притежавам се движат в група. Да. Първо търгувах биткойна, но след спадовете се насочих към етера. Спада го има при всички които имам 7-8 засега. Проблема е че моите пари носят пари, а тези в коини не носят в момента. Въоръжавам се с търпение
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 3
Shadow1
преди 3 години
Недей да купуваш само биткойн понеже като най-голям е и най-муден, а понякога както е в момента докато той стои на едно място други растат. Има много други монети, които вършат коренно различни неща и си струва да се притежават, полкадот плаща лихви, етериум още дори не си е минал историческия връх а от 2017 е положен много труд по него, кардано, чейнлинк, ааве... все монети работещи по важни проблеми и търпящи завиден растеж.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още