IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализатор: Блокчейн технологията ще се разрасне значително през следващите 10 г

Криптовалутите са бъдещето на сегашните пари, смята изпълнителният директор на United Capital Джо Дюран

20:19 | 10.10.18 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Вероятно малцина са тези, на които им предстои да се превърнат в блокчейн милиардери, но тази технология вероятно ще стане част от основните инвестиционни проекти в световен мащаб през следващото десетилетие, пише Дарла Маркадо от CNBC.

Или поне така мисли основателят и главен изпълнителен директор на United Capital Джо Дюран във връзка с набиращата популярност блокчейн индустрия, която стои в основата на криптовалутите, в частност биткойн. 

Блокчейн играе роля на отворен регистър с децентрализирано въвеждане на данни от много участници, който проследява всяка трансакция, която намира място при дадена криптовалута. Всяка една промяна в този регистър са отразява на всички участници.

Дюран сравнява технологията с дигиталната версия на дневниците, използвани в библиотеките, където всеки може да види кой е взел дадена книга и кой я връща.

„Блокчейнът започва да се превръща в част от всяка трансакция, която се извършва по света“, смята той, като добавя: „Вероятно до десетилетие технологията ще присъства навсякъде в дигиталното пространство“.

Проучване, направено от британската PricewaterhouseCoopers, показва, че 84% от анкетираните ръководители на различни компании признават, че са замесени до някаква степен с блокчейна.

Проверката обхваща 600 компании от 15 страни.

Повечето инвеститори няма задължително да инвестират директно в процъфтяващата технология, но вероятно ще разчитат на нея като активна част от финансовите трансакции в бъдеще.

„Дигиталната валута е бъдещето на парите – в това няма никакво съмнение“, смята Дюран.

Една от възможностите, която може да се види в случая, е правителствата да започнат да използват блокчейн като начин да проследяват използването на националната валута.

„Ще има съответстваща криптовалута на щатския долар, както и такава за юана“, допуска той.

„Ще бъде така, както е и днес, но в дигитален вариант, който ще дава на правителствата възможност да следят накъде отиват всички пари“.

Според Дюран блокчейн технологията ще се превърне в неделима част при осигуряването на сигурни финансови трансакции.

„С тази технология потребителите ще могат да въведат код, който няма да позволи прехвърлянето на техните пари, освен ако не е налична обмяна на стоки и услуги с двустранно потвърждение“, споделя Дюран.

Според него все още не може да се определи мащабът, който блокчейнът ще придобие след няколко години в живота на хората в глобален план. Тази технология най-вероятно ще се сдобие с ролята, която в момента играе интернет за цивилизацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 5 години
а кои са другите ? По принцип няма за кво толкова да го ползваш, както много пъти съм писал единственото по смислено ми се струва че е документ трансфер, но и в момента има добри приложения които работят по бързо и са пак толкова сигурнии ... та незнам дали изобщо някъде ще се приложи като технология.. на брат ми фирмата приема поръчки свързани с блок-чейн само ако се плати проекта в аванс :):) ... сам се сети що! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 1
Sakamano
преди 5 години
Лесно можете да намерите инфо за биткойн, малко по-трудно е да прочетете, осмислите и да хванете същността. Но криптовалутата е само едно от възможните приложения на блокчейна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 0
forexar
преди 5 години
Много зачестиха статиите за "технологията" на блокчеина ... Може би ще е мноого мноого по-полезно да се разясни какво е биткойн, как се работи с него, кои магазини го приемат ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 4
doc
преди 5 години
Nai-goliamoto prilojenie na blockchain e bitcoin...Tova e the hardest money sashtestvuvali njiakoga i e vapros na vreme da prevzemat sveta...Toka koito izpolzvat miniorite ne otiva na viatara,a za da poddarja sigurna,decentralizirana i unhackable sistemata...shto se otnasia do skaliraneto to veche se razviva sas strashna skorost,samo che ne onchain ami offchain,pod formata na sidechains...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 3
doc
преди 5 години
JP Morgan e bil absoliutno prav.Zlatoto e bilo edinstvenia debt free money za vremeto si.Samo che sega neshtata sa razlichni,veche imame internet i logichnoto neshto e da se poiaviat i digitalni pari.Eto tuk idva bitcoin,koito ne sluchaino zapochva da se nalaga kato digitalnoto zlato.Da ne govorim che e daje i pati po-dobro,zashtoto e mnogo po-lesno razdelimo,lesno i barzo za tranzektirane,lesno za sahranenie i nevazmojno da bade konfiskuvano ako si darjish private keys,razbira se...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 2
mathematician
преди 5 години
Блокчейн съществува от 10 год и до момента няма никакво смислено приложение. Пита се дали в следващите 10 год някой ще измисли по-смислено приложение? :)И има едно сериозно ограничение - хаби ток като за няколко АЕЦ-а и е супер бавна като нарасне блока. Демек не скалира, ми регресира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 6
Sakamano
преди 5 години
Интересно как най-големите пapaноици и вярващите във всякакви видове конспирации винаги ги пре***ват най-лесно и най-често. Анализаторът Дюран Дюран е прав, че потенциалът на блокчейн е огромен. Бъдещите поколения ще ни се смеят, че сме имали тази технология, но не сме я използвали повсеместно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
ABBA
преди 5 години
Аман от пропагандатори на Моше-ници!!!Взеха ни златото, за което самия Джей Пи Морган е казал:"Въпрос: Но в основата на банкирането стои кредитът, не е ли така? Дж. П. М.: Не винаги. Кредитът е доказателство за банкиране. Но кредитът не е пари. Златото е пари, и нищо друго."Взеха златото и дадоха хартийки. Сега и тях искат да ни вземат и да ни дадат според електрониката: "електрони и дупки" в не'къф силиций (демек пясък).А в св. Библия пише какво ще стане, когато някой строи върху пясък....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още