IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Взаимни фондове и структурирани депозити – актуалните алтернативи за личните спестявания

Взиманите фондове са комбинация от акции, облигации, ДЦК с различен рисков профил, като някои са по-консервативни от други

09:10 | 05.01.22 г.
<p>
	<em>Снимка: unsplash.com</em></p>

Снимка: unsplash.com

В световен мащаб има повече от 70 хил. взаимни фонда с общи активи от почти 40 трлн. долара, показват данни на Morningstar - американската реномирана компания за финансови услуги. Всъщност това не би трябвало да е изненада – в крайна сметка взаимните фондове са разпространено и удобно средство за инвестиране на финансовите пазари.

Счита се, че взаимните фондове са алтернатива на срочните депозити за възможна допълнителна доходност.

Много банки и инвестиционни дружества предлагат такива взаимни фондове. Този инструмент е комбинация от акции, облигации, ДЦК с различен рисков профил, като някои са по-консервативни от други. Портфейлът на взаимния фонд се управлява професионално от мениджъри. При купуването на дялове от взаимен фонд се купуват различни видове активи, което минимизира риска на инвестицията и той е по-нисък в сравнение с инвестицията в един клас активи. Взаимните фондове в ЕС са хармонизирани с европейското законодателство, като по този начин се получава в максимална степен прозрачност и защита на инвеститорите. 

Пощенска банка например предлага ЛФ (Люксембург фонд), взаимни фондове на базираното си в Люксембург Управляващо дружество - Eurobank Fund Management Company (Luxembourg) S.A.

ESG фондове

При тях се застъпват теми, свързани с устойчивото развитие на обществото, като проучване и отчитане на екологични, социални и управленски въпроси в допълнение към обичайните финансови инструменти. „Устойчивите" инвестиционни фондове в най-широк смисъл управляват активи за 35 трлн. долара през 2020 г. спрямо 23 трлн. долара през 2016 г., показват изчисления на Глобалния алианс за устойчиви инвестиции (обединение на организации за устойчиви инвестиции от цял свят, б. ред.). Вече нито един емитент на акции или облигации не може да си позволи да пренебрегне добросъвестното инвестиране. Банките все по-често отказват да отпускат заеми на фирми с недостатъчно впечатляващи екологични, социални или управленски (ESG) профили. Оценките им за това дали шефовете на компаниите правят всичко възможно за борба с изменението на климата или социалното неравенство се увеличиха значително.

Life-cycle фондове

Популярни са в САЩ, а в Европа все още ги има предимно в скандинавските държави, но вече са достъпни и за клиентите на Пощенска банка. Те са свързани с дългосрочно планиране и спестяване на средства и позволяват инвеститори от 18 години до пенсионна възраст да спестяват. Те предлагат гъвкава стратегия, която се изменя и адаптира спрямо житейския цикъл, вземайки предвид основните приоритети, характерни за всеки отделен етап.

Друга алтернатива на стандартните депозити са т.нар. структурирани депозити. Те представляват комбиниран продукт, който предлага възможност за доходност, обвързана с представянето на даден борсов индекс. Ключовото тук е, че дори пазарът да тръгне надолу, депозираната сума е защитена. От съществено значение е и фактът, че продуктът е гарантиран при условията и по реда на Закона за гарантиране на влоговете в банките (ЗГВБ). При отрицателно развитие на индекса клиентът не получава лихва, но запазва 100% от главницата по депозита си. Ако обаче стойността на индекса се повиши, освен внесените средства може да бъде получена доходност, равна на определен процент от положителното процентно изменение на индекса в зависимост от конкретната емисия.

Само през тази година Пощенска банка предложи четири разновидности на структуриран депозит, които бяха обвързани с представянето на различни индекси. Структурираният депозит ІNDЕХ DUО GОLD предоставяше на клиентите възмoжнocт зa дoпълнитeлнa дoxoднocт oт нeпpяĸa инвecтиция в aĸции и злaтo. Структуриран Депозит „Index Climate Change“ беше предложен на клиентите в евро и долари и беше обвързан с представянето на индекс Solactive Climate Change Europe BTI РR Index. Това е индекс, съставен от 30 европейски компании, които чрез дейността си и иновативните си решения се стремят да се придържат към целите, заложени в Парижкото споразумение за ограничаване на повишаване на температурата на Земята до 2 градуса до 2050 година.

Набирателната фаза за тези продукти приключи, което означава, че те са затворени за нови депозанти. Новината за клиентите на Пощенска банка е, че те ще могат да се възползват от новото предложение - Структуриран депозит „Index Artificial Intelligence“ - дългосрочен депозит в евро за 5 години, който предлага възможност за лихва, обвързана с представянето на инвестиционния компонент индекс iSTOXX AI Global Artificial Intelligence High Dividend 30 Index. Това е ценови индекс и следва единствено и само представянето на акциите включени в него. Клиентът не инвестира директно в компаниите, съставляващи го, а възможната доходност се формира на база изменението на индекса. При постигнато положително изменение на индекса за периода на депозита може да бъде получена доходност, равна на 62% от положителното процентно изменение на индекса. При отрицателно развитие на индекса клиентът не получава лихва, но запазва 100% от главницата по депозита си.

Алтернативните форми на спестявания постепенно набират популярност сред вложителите и все повече хора търсят за своите средства различно решение от покупката на имот. При всички случаи ориентирането към подобна инвестиция е добре да стане след индивидуална консултация с финансов експерт, който може да предостави подробна информация за продуктите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още