IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

(Р)еволюцията на кредитните карти

Mastercard UNIVERSE позволява достъп до пакет от услуги и преференции, включващ личен премиум банкер и обслужване с индивидуален подход

09:00 | 01.12.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

В 21 век едва ли са много икономически активните хора, които не разполагат с кредитна карта. Оказва се, че идеята за кредитна карта е все по-привлекателна за потребителите и дори традиционно недоверчивият българин прибягва до тази услуга все по-често. Ако преди кредитната карта имаше строго фиксирани условия  и ограничен начин на използване, то днес може да я използвате и чрез мобилния ви телефон/портфейл и да разплащате буквално с един клик   С повечето такива продукти можете да резервирате почивка, да пазарувате онлайн или във физически магазин или да теглите пари от банкомат. Заедно с картата получавате и отстъпки в хотели, ресторанти или магазини, дори и премиум обслужване по летища.

Според множество изследвания българите използват кредитните си карти основно за покупки, свързани с ежедневните им битови разходи. За първите 6 месеца на 2021 г. се наблюдава ръст от близо 75% на онлайн плащанията с кредитни карти, което е обяснимо предвид пандемията и желанието на хората да плащат безконтактно. Обслужването на картите също става изключително лесно през мобилно приложение или онлайн банкиране, както и през центровете на банките за експресно обслужване.

Въпреки че традиционните навици за плащане с кеш са доста силни, многообразието на банковия пазар прави различните банкови продукти все по-достъпни, а с това и по-примамливи.

Така например, в навечерието на своята 30-а годишнина Пощенска банка започна предлагането на кредитна карта от ново поколение. Финансовата институция е първата банка в България, която пусна на пазара метална кредитна карта Mastercard UNIVERSE. Новата карта е със стилен и модерен дизайн, минималистично съвършенство, което напълно пресъздава усещането за лукс. Металният блясък на Mastercard UNIVERSE я прави  уникална и в още едно отношение – тя перфектно се вписва в съвременната тенденция за търсене на екологични решения, които целят употреба на по-малко пластмаса за ежедневни дейности.

Чрез тази кредитна карта клиентите имат достъп до пакет от услуги и преференции, включващ личен премиум банкер и обслужване с индивидуален подход. Освен това те получават достъп до специализирани премиум центрове с висок стандарт на обслужване и конфиденциална среда, както и връзка със специализирана кол център линия за обслужване на премиум клиенти, активна 24/7. Притежателите на Mastercard UNIVERSE получават и ексклузивни отстъпки в реномирани ресторанти, хотели, магазини и други обекти, както и безплатен достъп до високоскоростен интернет, който се предлага на различни летища, в хотели, както и в над милион обществени места в целия свят, благодарение на Boingo Wi Fi.

С тази карта получавате и безплатна застраховка „Помощ при пътуване“ с високо покритие до 200 хил. евро при пътуване извън страната и 10 безплатни ВИП посещения за година в над 1100 специални салона за гости, разположени в летища по цял свят чрез Програма LoungeKey™ и достъп до всички ВИП салони по програмата.

Друг бонус е безплатното и приоритетно преминаване през първа проверка на лични документи и специална лента за проверка на багаж, като и двете услуги са достъпни на Летище София, Терминал 2 и могат да се използват безплатно от още един придружител, посредством услугата Fast Track.

С тази карта получавате и достъп до специална Concierge услуга „Персонален асистент“ – с нея клиентите улесняват ежедневието си и спестяват време – организиране на резервации за хотели по света, ресторанти, билети за специални събития, пътувания и други. Всички тези привилегии се комбинират с още една атрактивна възможност да спечелите, защото картата участва в една от най-щедрите програми за лоялност на пазара – програма ,,Моите награди“, чрез която получавате до 1 000 лв. годишно.

Mastercard UNIVERSE позволява на своите притежатели да се възползват още и от висок кредитен лимит, атрактивна лихва и по-дълъг гратисен период за теглене на пари в брой и покупки с картата.

Допълнително удобство е възможността да „дигитализирате“ Mastercard UNIVERSE, както и всяка друга своя карта от Пощенска Банка, в най-модерното решение на пазара – дигиталния портфейл ONE Wallet by Postbank. След като веднъж картите „влязат“ в портфейла ви, получавате пълен контрол над тях и можете сами да решите с коя от тях в кой канал да плащате, да ги блокирате или отблокирате, когато прецените.

Какво е важно да знаем за кредитните карти

При всички положения е важно да си изясните добре за какво точно ще ползвате кредитната карта. Ако ще „закърпвате“ с нея семейния бюджет всеки месец или ще я ползвате за покупки, то е добре да намерите продукт с по-ниски лихви. Ако обаче Ви трябва основно за теглене на суми, то тогава е важно да следите какъв годишен процентен разход ще предложи дадена банка и каква е таксата за теглене в брой.

Друг важен компонент, който трябва да имате предвид, е кредитният лимит, както и гратисният период, в който не се начисляват лихви. Доста често например гратисният период не важи за теглене на пари в брой, а само при покупки. Това означава, че ако изтеглите някаква сума, то тя ще започне да се олихвява веднага, а не след 45 дни (например), както би било при покупка в магазин.  Когато избирате е важно да сравните и таксите за обслужване - годишна такса, такса за одобряване на кредит, месечна такса за обслужване, такса за теглене от банкомат, такса за плащане през ПОС. Важно е да се запознаете и с таксите, и лихвите при просрочие.

Вече има толкова продукти на пазара, че банките и другите небанкови институции стават все по-изобретателни в привличането на клиенти, предлагайки всякакви бонуси. И въпреки че в пространството все още битуват доста митове и легенди за кредитните карти, вече става все по-трудно да си представим живота без тях.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:30 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още