IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Никола Стоянов: Покупката на качествен имот съхранява капитала

Цените на луксозните имоти у нас и по света се запазват. Силна динамика на сделките се наблюдава и при крайградските имоти.

08:20 | 14.09.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Източник: BARNES България</p>

Източник: BARNES България

Кризата с COVID-19 е по-различна от предишните кризи и отражението ѝ върху бизнеса със стойностни имоти няма нищо общо, ако сравняваме срива на пазара през 2008 г., казва Никола Стоянов, управляващ партньор в BARNES България.

"Пандемията ни завари в много добре работещ, възходящ пазар. През последните 3-4 години доста хора инвестираха в имоти в България. През 2008 г. кризата дойде при пик на цените, който този път дори не беше достигнат. 12 години по-късно ни оставаха между 15 и 20%, за да достигнем цените от 2008 г. при доста по-високи доходи на населението, по-добре работеща държава и икономика", отбелязва Стоянов.

Според него ситуацията с COVID-19, неяснотите пред икономиката и влизането ни в чакалнята на Еврозоната е накарала хората да продължат да инвестират в имоти с цел съхранение на своя капитал. Освен традиционно силния пазар в столицата и големите областни градове, през последните три месеца се сключиха и много сделки с имоти в покрайнините на големите населени места. Изолацията заради вируса накара хората отново да оценят високо възможността да притежават собствен семеен дом извън големия град, което подтикна българите масово да купуват апартаменти, къщи и парцели в морските и планинските райони на страната. Това доведе до невиждано за последните години увеличение на сделките с такива имоти, закупувани от българи с около 30-40% на годишна база.

"През последните години започна много ново строителство в големите градове. Пандемията ни връхлетя, когато много хора бяха купили имот "на зелено" и бяха направили първите си вноски. Ние като компания, работеща много сериозно в сегмента на имотите ново строителство, бяхме реализирали огромен брой продажби през миналата година. След коронавируса хората не се отказаха от покупките си, както се случи в кризата през 2008-2009 г. 95% от купувачите, които бяха влезли в процеса на покупка на имот "на зелено", продължиха сделките, а банките не се оттеглиха така рязко, както преди 12 години. Смятам, че вирусът няма да спре развитието на пазара", казва Стоянов.

Той обаче признава, че заради COVID-19 и сезона на летните отпуски пазарът на елитните имоти не е толкова еуфоричен като преди. "Цените на най-класните имоти засега се задържат, купувачите обаче не бързат да купуват, а все повече оглеждат. Поради това имотите се задържат по-дълго на пазара, което означава, че и сделките ще са по-малко", отбелязва Стоянов. Според него, ако тенденцията се задържи дълго време, може да се стигне до спад на цените, но той няма да е толкова голям като при предишната криза, защото хората са преминали към съхранение на капитала си в имоти. "През септември-октомври ще стане ясно накъде ще тръгнат цените", казва той.

В края на юни световната компания в областта на луксозните имоти BARNES International откри първия си клон в София. Местното представителство се ръководи от Никола и Невена Стоянови, които са известни с компанията за имоти във високия сегмент LUXIMMO, подпомагани от френския им партньор граф Гийом дьо Виллие, който отговаря за развитието на мрежата на BARNES в Централна и Източна Европа.

Граф Гийом дьо Виллие, Дейвид Мосъп, Никола Стоянов и Невена Стоянова на откриването на BARNES в София. Източник: BARNES България.

 

"За нас BARNES е сбъдната мечта. Още от стартирането на първата ни компания за луксозни имоти в България LUXIМMO аз и съпругата ми имахме желание да предложим на българските си клиенти и възможността да купуват имоти в чужбина. Повече от десет години предлагаме имоти в Гърция и в момента сме най-сериозно работещата компания в южната ни съседка с портфейл от 3000 имота и български брокери в офисите ни в Солун и Атина", казва Стоянов.

"През последните години все повече наши клиенти започнаха да проявяват интерес към покупка на имот в други европейски страни като Франция, Италия, Испания, Австрия, Швейцария. Затова започнахме да проучваме за надежден партньор, с когото бихме могли да работим в тези страни, но намирането му не беше лесно. В крайна сметка при едно наше гостуване във Франция, на Лазурния бряг, ни направиха много добро впечатление офисите на BARNES - френска компания, която вече има присъствие в цял свят. Техните красиви офиси са на всички важни места в Кан, Сен Тропе. Техните списания са в най-луксозните хотели и ресторанти. Направихме кратко проучване, но вече бяхме сигурни, че това е нашият партньор за света. Свързахме се с централата на BARNES в Париж и то в подходящия момент, защото точно тогава компанията активно проучваше възможността да навлезе в Източна Европа. Вече беше отворила първия си офис в Будапеща, а след това беше открито и представителство в Москва. България също беше на картата, така че се свързахме в правилния момент, проведохме разговори и след едногодишна подготовка офисът на BARNES в България вече работи", допълва Стоянов.

Според граф дьо Виллие луксът в недвижимите имоти не е само въпрос на бюджет, цена и пари, а съвкупност от елегантност, качество, детайли и най-вече местоположение. "Преди време на имотния пазар в София нямаше много луксозни имоти. Едва преди десетина години строителните предприемачи започнаха да залагат на нови концепции, защото купувачите ставаха все по-взискателни. Пазарът винаги следва клиентите, особено в нашия бизнес. Мисленето на купувачите се променя и наблюдаваме това явление не само в София, а във всички градове от Централна и Източна Европа“, посочва той.

По думите му все още е рано да се направи точна оценка на въздействието на коронавируса върху пазарите на луксозни имоти в света, но то е различно в отделните страни. "Преди коронавируса в Париж имахме 126 предварителни договора за продажба, това бяха подписани споразумения към март, които трябваше да доведат до сделки, но бяха блокирани заради COVID-19. В крайна сметка финализирахме 109 сделки в резултат на предварителните договори, така че загубихме около 15% от оборота си през този период. В света на луксозните имоти обаче все още не сме много разтревожени, защото тези недвижимости остават актив-убежище. През последно време в Париж имаше голяма сделка - бяха платени 26 млн. евро за хотел, и виждаме, че немалко инвеститори искат да насочат ликвидността си към недвижимите имоти", отбелязва Дьо Виллие.

Граф Гийом дьо Виллие. Източник: BARNES България

 

Според него пазарът на луксозни имоти в САЩ е тежко засегнат от коронавирусната криза, дори донякъде е блокиран, тъй като емоционалният начин, по който американското общество реагира на случващото се, има определени последици за бизнеса. "Ако се прехвърлим в Москва, където също имаме голям офис, бих казал, че руснаците са много радикални. Загубихме няколко големи сделки и руските купувачи не само се отказаха, а промениха нагласата си и не се върнаха на пазара. Това обаче не се случва в България и Франция, тъй като хората в тези две страни са по-рационални", казва Дьо Виллие.

Според него цените на луксозните имоти в световен мащаб засега се запазват и дори има силна динамика при извънградските имоти - къщи в провинцията във Франция, Италия и Испания. Причината е, че по време на пандемията някои хора са осъзнали нуждата да си купят втори дом извън големите градове, в които живеят.

"Всяка година публикуваме глобален доклад с много статистика и тенденции за всички страни, в които имаме офиси. През септември ще предоставим първата подробна статистика за пазара по време на пандемията, както и за тенденциите“, съобщава Дьо Виллие.

BARNES International е представена в 20 държави с 90 офиса, като всеки ден продава по 14 имота – четири в Париж и десет в останалия свят. Средната цена на имотите е 1,6 млн. евро, но се продават и апартаменти на цена между 500 хил. и 800 хил. долара.  Компанията продава както малки имоти, така и по-големи на цена от 20 млн. евро нагоре. Най-скъпата сделка, осъществена от BARNES, е за имот във Франция на цена от 100 млн. долара, разказва Дьо Виллие.

Според него апартамент във френската столица с площ между 150 и 200 кв. м с три спални, който е добре реновиран, се е продавал за два дни до една седмица преди коронавируса. "След COVID-19 процесът ще се забави, но ритъмът на продажбите ще се възстанови", убеден е той.

Освен за елитни имоти, BARNES International предлага на клиентите си и консултации и възможност за покупка  на яхти, произведения на изкуството, вина и луксозни коли. Компанията има най-голямата колекция от луксозни автомобили в Европа. Според Никола Стоянов България е добра яхтена дестинация с добри портове и през последните години расте интересът към яхтени круизи и покупка на яхти. "Любимите дестинации за българите са Гърция, Хърватия, Турция, но от миналата година имаме все повече запитвания за яхтени круизи по крайбрежието на Италия и Испания. Смятаме, че клиентите за яхтите и за луксозните имоти са едни и същи", отбелязва Стоянов.

Чрез BARNES Wines състоятелните български клиенти ще имат възможността да закупуват лозя, както и цели винарски имения в Италия, Франция, а също и в България. "Смятаме, че ние също имаме какво да предложим и ще дадем силен тласък на бизнеса с винарски имения у нас - нещо, което никой в бранша не е правил досега", казва Стоянов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Имоти виж още

Коментари

Финанси виж още