IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Готов е първият подводен музей в Европа

Скулптурите са разположени край о. Лансароте, целта е да се превърнат в изкуствен риф

12:24 | 16.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Museo Atlantico</em></p>

Снимка: Museo Atlantico

Първият подводен музей в Европа е вече готов, съобщава онлайн изданието TheMoveChannel.com.

Водната атракция Museo Atlántico е плод на въображението на британския художник Джейсън де Кеърс Тейлър и се намира край канарския о. Лансароте.

Атракцията е разположена на 2 500 кв.м площ, върху която са разположени повече от 300 скулптури на художника.

Мястото може да се посещава и от гмуркачи, и с лодка с прозрачно дъно.

Фигурите под водата са свързани със съвременния живот. Посетителите на музея може да видят скулптура на двойка, която си прави селфи, лодка с мигранти, които се опитват да достигнат нелегално Европа от Африка, група от хора, които вървят срещу 4-метрова стена, и други.

"Стената ще бъде обявена за паметник на абсурда“, коментира Тейлър. Той подчертава, че понятията за собственост и територия са ирелевантни към естествения свят. Във време, в което протекционизмът и национализмът се засилват обаче стената има за цел да ни напомни, че не можем да се отделим от океаните, въздуха, климата и природата като цяло, както се ограждаме в нашите жилища.

Скулптурите са изваяни от неутрални материали и спуснати в район, който е защитен биосферен резерват от ЮНЕСКО. Основната им цел е да се превърнат в изкуствен риф, така че местните морски видове да продължат да се възпроизвеждат. Резултатът - художествена галерия, която съчетава загриженост за околната среда с различни теми и мечти.

Преди Museo Atlántico Тейлър е изградил още две подобни атракции – във водите край Мексико и в Гранада, Карибите.

Подводният музей край о. Лансероте ще се изгражда на няколко фази. Откритата група от скулптури е част от първата фаза. За скулптурите са използвани като модели местни жители от острова. Има и няколко хибридни скулптури – получовеци-полукактуси, които символизират симбиозата между човека и природата.

Когато бъде завършен, музеят ще разполага с няколко мащабни инсталации и повече от 300 индивидуални скулптури.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Имоти виж още

Коментари

Финанси виж още