IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сигурността на информацията е едно от големите предимства на облачните услуги

Бизнесът все повече осъзнава ползите от тези технологични решения, твърди търговският директор на Немечек България Веселка Данчева

08:43 | 07.06.16 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: личен архив</p>

Снимка: личен архив

Веселка Данчева е търговски директор на софтуерната компания Немечек България, която разработва продукти за управление на бизнеса за компании от цял свят.

Тя е сертифициран специалист в областта „решения за документооборот и защита на данни“ и оглавява отдела по продажби и внедряване на DocuWare – софтуер за електронно управление на информацията.

Какво прави облачните услуги толкова революционни? Какви са предимствата, които носят на бизнеса?

Има няколко предимства. Едно от най-важните от тях е гарантираната сигурност на информацията в облака. Колкото и странно да звучи на незапознатите потребители, облачните услуги са много по-сигурни от средата, която може да бъде създадена в една компания, особено когато тя е малка към средна. За да запазите фирмените ви данни, обикновено се нуждаете от много сериозна хардуерна инфраструктура, трябва да инсталирате сигурна антивирусна програма, да организирате надеждни процедури по бекъп на информацията си. За българските малки и средни фирми е трудно и неефективно да покрият тези изисквания. От своя страна доставчиците на облачни услуги преминават през сериозни тестове и покриват изискванията на редица утвърдени международни стандарти за сигурност. Това прави услугата им в пъти по-надеждна.

По какви други начини облачните услуги могат да помогнат на малкия и среден бизнес? Каква добавена стойност носят към целия бизнес процес?

Облачните услуги гарантират гъвкавост по отношение потреблението на специализиран софтуер или размер на ползваното пространство за съхранение на информацията. Имате възможност да варирате не само в броя на потребителите, за които ще заплатите. Можете да надграждате конфигурацията си и в посока функционалност. Така, когато сте в активен бизнес сезон, получавате бързината и сигурността, които са ви необходими. При спад в работата – свивате без проблем и софтуерното си потребление. 

Другото предимство е равномерното разпределение на разхода – вместо обичайната голяма първоначална инвестиция, която изискват инсталациите на място в офиса, плащате равни месечни вноски.

Според Вас как се променя облачният бизнес в България от гледна точка на обема и има ли промяна на отношението на компаниите към услугите в облака в положителна насока?

Не мога да боравя с цифри, защото ние предлагаме конкретно софтуерно решение и неговата облачна версия. По време на разговорите ни с потенциални клиенти напоследък, забелязвам положителна промяна в отношението. Допреди година и половина - две хората бяха резервирани, може би чувстваха известна несигурност заради липсата на опит и добри практики. Такива, обаче, се появяват все повече, и на нашия, и на световния пазар и вече има осъзнаване на ползите. Все повече компании преминават на облачно използване на основни офис пакети и това им дава смелост да поглеждат и към по-специализираните решения.

Какви са темповете на растеж на търсенето на облачни услуги в България спрямо световните тенденции?

Изоставаме, но промяната в отношението на бизнеса към този тип услуги ме кара да бъда оптимист. Сигурна съм, че много скоро ще бъдем в крак със световните тенденции.

Кои според Вас са най-търсените услуги от корпоративни клиенти - виртуални сървъри, сториджи или решения за бекъп?

За момента са сториджите и решенията за бекъп, но и потреблението на конкретни софтуерни решения бързо нараства.

Какви са очакванията Ви за пазара у нас през тази година и в средносрочен план?

Очаквам да продължим на увеличаваме с бързи темпове броя на клиентите си. Фокусът на отдела ни, както и този на производителя на продукта, е насочен към облачната услуга – планирали сме още много информационни кампании, семинари и събития. Сигурни сме в качеството на предлаганите от нас продукт и услуга и това ни дава спокойствие, че ще постигнем поставените в началото на годината цели.

Веселка Данчева е участник в дискусиите в рамките на Клуб Investor.bg на тема „Нови технологии: мисия успешен бизнес“, който ще се проведе на 8 юни в хотел Radisson.

Можете да се регистрирате за събитието тук.

Клуб Investor.bg се провежда с любезното съдействие на Виваком, Датикум - част от Сирма Груп, Немечек България и PCloud.

Институционален партньор на Клуб Investor.bg: Елана Финансов Холдинг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:10 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
deant
преди 7 години
Прави сте, по долу пишещите за сигурността. Само обаче не оставайте с убеждението, че зад рутера или модема на доставчика си сте по защитени. За жалост най-сигурно е да няма кабел до данните ви... но това пък пречи на мобилността. Т,е, ако ти трябва определен файл, а сте на мaйнaтa си в чужбина... проблем..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
abdul
преди 7 години
Да. Сигурността в облака е тотален булшит. Ако искаш сигурност - НЕ ПОЛЗВАЙ ОБЛАК.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
FNM
преди 7 години
Сигурност на информацията в облака ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 2
abdul
преди 7 години
"Едно от най-важните е гарантираната сигурност на информацията в облака."Вица на деня! :-))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още