IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иван Гатев: Във времена на криза информацията е най-ценният актив

Бизнес интелиджънс софтуерът представлява „кокпитът“ на всяка компания, казва управителят на Би Ти Ес ООД

09:12 | 25.01.13 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Иван Гатев: BI има повече добавена стойност в анализирането на положителните примери. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Иван Гатев: BI има повече добавена стойност в анализирането на положителните примери. Снимка: Личен архив

Иван Гатев е управител и директор Продажби на Би Ти Ес ООД и има добър опит в управлението на различни проекти за внедряване на решения за отчети, анализи и системи за подпомагане вземането на решения.

С него говорим за т. нар. „бизнес интелиджънс софтуер“ и за това как той помага на мениджърите да управляват по-добре компаниите си.

Гатев ще бъде лектор на насрочения за 30 януари 2013 г. Клуб Investor.bg с тема Да преминеш през бурята – изпитания за финансови директори!

- Г-н Гатев, в края на миналата година управляваната от вас компания отпразнува 10-годишен юбилей. През всичките тези години тя се занимава преди всичко с предлагането на т.нар. бизнес интелиджънс софтуер. Какво всъщност представлява този термин?

BI e "кокпитът" на всеки един бизнес. Това е таблото, на което предприемачите слагат уредите, с които наблюдават бизнеса си. Пилотът, тоест предприемачът, управлява компанията посредством тези уреди.

BI представлява съвкупност от технологии и методологии, които да позволят използването на информацията и превръщането на данните в информация. Най-общо казано това е набор от софтуерни елементи, интегрирани в една обща платформа, която дава възможност за достъп до данните, налични във всяка компания. Източник на тези данни са различните системи, които вече са имплементирани в компанията, както и информацията, която обикновено е във файлове – например Excel, доклади, презентации или различни текстови формати. BI помага тези данни да бъдат извлечени и консолидирани и върху тях да се наложат определени бизнес правила, да се изчистят некоректните данни и по този начин да се получи един източник на цялостна информация за компанията, за който е гарантирано, че съдържа верни данни.

А пък различните средства за визуализация дават възможност данните да се тълкуват, т.е. да се превърнат в полезна и стойностна информация.

По отношение на визуализацията в BI възможностите са най-различни – да се изграждат информационни табла, за да се получи момента и ясна картина на случващото се в компанията. За тези които търсят причините са налични подходящите средства за анализ на данните, което и е де факто същността на частта интелиджънс от термина BI.

От друга страна, BI е добра възможност за организиране на всекидневната работа на служителите в организацията чрез оперативна отчетност.

Друга функционалност е възможността да се заложат ключови бизнес показатели, измененията на които да се следят в рамките на предварително зададени правила. При излизането им от дадени граници правилните потребители да бъдат известявани, като същевременно получат и подходящите отчети за анализ на причините. Такива показатели могат да бъдат разходи, закъснения в доставки, наличности в складове, финансови показатели.

Проблемът на обикновените отчети е, че дават отговор на въпроси в минало време – колко е бил оборотът, каква е била печалбата. Съвременният бизнес обаче е много по-гъвкав и сега решенията се взимат дори в рамките на часове и минути. В този смисъл информацията трябва да бъде достъпна и решенията имат значения и дават въздействие веднага. Затова BI е не само отчетност, а и наблюдаване на информация в реално време. То е и анализиране на всички тенденции по-рано, за да може да се вземат коригиращи мерки.

Последна актуализация: 03:05 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
aristotel
преди 11 години
ОКНе е ли време да се смени статията издадена е на 25 януари, а днес е 7 ФЕВРУАРИКато е ценна информацията, ЗАЩО седи на сайта вече 15 ДНИ ?????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
ramon.67
преди 11 години
Moneyball?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
LuckyYou
преди 11 години
Информацията винаги е била най-ценният актив, независимо криза или не!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още