IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хервих Шпрингер: В България има вълнуващи технологични компании

Искаме да издигнем страната на по-видимо място на световната технологична сцена и да я вкараме в полезрението на големите стратези, твърдят от i5invest

08:18 | 14.02.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Хервих Шпрингер. <em>Снимка</em>:&nbsp;<em>i5invest&nbsp;</em></p>

Хервих Шпрингер. Снимкаi5invest 

Международната консултантска компания със седалище във Виена i5invest започва да предлага услугите си в сферата на корпоративното развитие и в България - петата държава с установено присъствие. Стъпването на българския пазар е стратегическа крачка и логично развитие след 4-годишен бърз растеж и редица успешни международни проекти на i5invest и позволява близък контакт с IT компаниите от региона.

За плановете на компанията за България и за българската стартъп сцена разговаряме с главния изпълнителен директор на компанията Хервих Шпрингер.

- Г-н Шпрингер, i5invest разширява дейността си в Югоизточна Европа и открива свой собствен офис в София. Това ще бъде третият европейски офис - след тези в Амстердам и Цюрих. Какво Ви води точно в България?

- Първо: Отиваме там, където има вълнуващи технологични компании и предприемачи, които имат потенциала да успеят на световния пазар и особено на американския пазар. И двете неща са налице в България. Искаме да изградим нашия т. нар. Dealflow и портфолио от проекти в региона, тъй като вярваме, че можем да подкрепим големия потенциал на България с нашите услуги и глобална мрежа. Всяка технологична екосистема се нуждае от глобална мрежа, тук можем да дадем конкретен принос.

Бързо нарастващите IT / технологични компании трябва да се обърнат към глобалния пазар. С други думи, компаниите тук имат подобни предизвикателства по отношение на развитието на бизнеса си и корпоративното развитие, каквито предизвикателства имат компаниите в пространството DACH (немскоезичните страни – Германия, Австрия, Швейцария). Особено нашата мрежа в САЩ може да е много ценна.

Гледаме на София и като на център за нас. Изграждаме местен изследователски екип, за да подкрепим по-добре нашия растеж. Това трябва да бъде факт през първото тримесечие.

Освен в България отваряме офис и в Берлин, за да разширим присъствието си в Германия. От това може да се възползват много технологични компании от България преди всичко в по-късните етапи на растеж и интернационализация.

- i5invest е специализирана в инвестирането в стартъпи и сливания и придобивания (M&A). Дали ангажиментът на компанията в България означава също, че Вашата компания очаква силна активност тук в това отношение?

- Всяка технологична екосистема се нуждае от exit (придобиване на компаниите). Това създава серийни предприемачи, които са изключително важни за екосистемата. В допълнение, (международните) инвеститори научават, че може да направят добри пари с технологически инвестиции в България, а серийните предприемачи обикновено предоставят след изходите „умни пари“. Това, от своя страна, подобрява технологичната екосистема и качеството на самите технологични компании, а от друга страна, много стратегически технологични играчи ще разполагат с много пари, за да ги похарчат за растеж и придобивания.

Чрез постоянния ни контакт с техните стратегическите отдели и нашата мрежа ние знаем какво се търси и къде следва да се инвестира или да се закупува. В допълнение, България може да отбележи допълнителни точки със сравнителни предимства по отношение на разходите и добре обучените разработчици на софтуер.

На този фон очакваме увеличаване на дейностите ни по сливания и придобиване в България и региона.

- Какво мислите за българската стартъп сцена? Познавате ли вече значими и успешни български изходи?

- Искаме да издигнем България на по-видимо място на световната технологична сцена и да я вкараме в полезрението на големите стратези. В тази насока има какво да се прави. Ние постигаме това, като представяме вълнуващи технологични компании от България пред нашата мрежа. Това са доказаните първи стъпки, които предприемаме на всеки нов пазар. Убедени сме, че България и ние ще успеем в дългосрочен план.

Внимание привлякоха изходи като на Telerik / Progress Software, Vayant Travel / PROS Software, MM Solutions / Thunder Software, Imperia Online / Stillfront. Но има много други, потенциалът на България далеч надхвърля всичко това.

Също така има много прекрасни предложения за компании на ранен етап от страна на акселератори и центрове за иновации. Нашите услуги е по-вероятно да са полезни в по-късен етап от развитието на дадена компания, когато обикновено те имат над 50 служители и генерират няколко милиона евро приходи всяка година.

- В рамките на пресконференция през януари Advantage Austria представи резултатите от официално проучване сред австрийските фирми за инвестиционния климат в България. Според проучването клоновете на австрийски фирми в страната страдат от липса на персонал и настояват за по-предвидима и сигурна бизнес среда, по-малко бюрокрация и по-добра инфраструктура. Какво мислите за бизнес условията в България?

- Ние сме активни и успешни в глобална среда, където „националните недостатъци“ вече не играят съществена роля. Във всяка страна има условия, които са много добри, а понякога и не толкова добри. За успеха на глобално равнище обаче тези фактори играят по-скоро подчинена роля.

За много технологични компании например и самият български вътрешен пазар също не е много важен - големият оборот вече се генерира в чужбина. За нас е важно качеството на продукта и на технологичните таланти - ние сме практически тук и стартираме дейност точно сега, защото вярваме, че България има много добри условия в това отношение. Именно това, съчетано с глобалната ни технологична мрежа, е добрата комбинация.

- Какви са плановете на Вашата компания за България - колко служители възнамерявате да имате в близко бъдеще? Какви средства ще вложите?

- Започнахме с четирима служители, но ще продължим да растем с ръста на сделките от България и общия ни растеж. Ние гледаме на това като дългосрочна инвестиция в региона.

- А кои според Вас са най-големите конкуренти на i5invest в България?

- С нашия интегриран подход да придружаваме технологичните компании до изход или голямо набиране на капитал имаме уникална пазарна позиция. Ние предлагаме комбинация от рисков капитал, т. нар. Late-Stage-Acceleration u услуги по сливания и придобивания, с много силен фокус и мрежа към американския пазар. Понастоящем този диапазон от услуги не се покрива от никой в тази форма в България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:38 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
shinawatra
преди 5 години
Браво, всичко казано е точно така. Успех!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 3
KP6952
преди 5 години
Разузнавателна компания разбрала възможностите на българите за програмиране. Разузнават ,купуват и разбиват за да не си по-силен от тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още