IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Диана Стефанова: Заедно можем да подобрим качеството на въздуха в България

Предстоящ хакатон за подобряване на качеството на въздуха набира участници до 23 февруари

09:00 | 22.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
Диана Стефанова: Заедно можем да подобрим качеството на въздуха в България

Диана Стефанова е вицепрезидент Глобална стратегия за развитие във VMware. Тя притежава над 20 години управленски и организационен опит с фокус върху стратегическо и бизнес развитие както на малки и стартиращи, така и на глобални компании.

- Г-жо Стефанова, имате ли наблюдения как качеството на въздуха се отразява върху работния процес?

- Във VMware винаги сме били ангажирани с грижа за околната среда, правим проучвания как се отразяват климатичните промени на планетата ни и в частност на нашите служители, партньори и клиенти. Качеството на въздуха е невидим проблем, който има отражение върху ежедневието и здравето на всеки един от нас. Един от изводите на проучването, което Clean Air Fund правят сред работещите в София, е, че висококвалифицираните служители разглеждат възможността да се преместят да живеят извън града заради мръсния въздух.

През последните две години сме свидетели как се промени начина на работа в много организации. Водещите компании вече се убедиха в предимствата на работата отвсякъде и се стремят да станат изцяло дистрибутирани и да разгърнат пълния потенциал на този модел на работа. По време на пандемията за първи път имахме възможност да оценим въглеродното въздействие на домашните офиси на нашите колеги в целия свят. Резултатите от проучването показват, че общото въздействие на въглеродните емисии на всички служители на VMware, работещи от вкъщи, е 2,5 пъти по-малък от нашия отпечатък преди пандемията, в който всички служители физически пътуват до офиси. В бъдеще организациите ще трябва да намерят баланс между гъвкавостта на служителите и бизнеса производителността и екологична устойчивост, за да се максимизират ползите от разпределения модел на работа.

- Разкажете ни малко повече за предстоящия хакатон "Подобряване на качеството на въздуха в България"

- Оценяваме високо възможността VMware да бъде един от партньорите на хакатона „Подобряване на качеството на въздуха в България“, който ще се проведе на 25 февруари. Събитието се организира от Clean Air Fund (CAF) с подкрепата на Зелена София, MOVE.BG, За Земята и Lime. По време на събитието ще бъдат представени данните от доклада „Въздействие на замърсяването на въздуха върху кариерните решения на висококвалифицираните работници в София”, изготвен от Deloitte по поръчка на CAF. Въпреки че проучването се фокусира върху София, данните от него са приложими и за жителите на всички по-големи градове в България.

Във втората част на събитието участниците ще имат възможност да участват в онлайн хакатон, чиято цел е да се генерират идеи, които биха могли да бъдат приложени на територията на общините в цялата страна. Колеги от VMware Sustainability екипа се включват в хакатона - Ивайло Иванов, R&D Manager ще бъде част от журито, което ще оценява идеите, а Теодора Христов, Technical Marketing Manager, ще бъде един от менторите, които ще напътстват отборите в изграждането на на концепцията им. 

За да помогнем на участниците да представят успешно предложенията си пред журито, организираме и специален уъркшоп, воден от колегата ни Радостин Цанев, Sr. R&D Manager, който ще им даде ценни съвети как да построят своето изложение.

- Как решенията, които се генерират, ще помогнат?

- Целта на идеите, генерирани по време на хакатона, ще бъде да помогнат на общините, компаниите и гражданите да работят заедно за подобряване на качеството на възхуда. Очакваме да чуем различни гледни точки и предложения как да бъдем съзнателни в ежедневните ни дейности и избори, за да допринесем за положителна промяна в околната среда в България. Смятам, че съвместните усилия на общините, бизнеса, НПО сектора и гражданско общество ще доведат до положителна промяна, която е жизнено необходима за по-доброто бъдеще на страната, на децата ни и на планетата. Всички желаещи могат да се запишат в хакатона до 23 февруари на този линк.

- Как насърчавате своите служители да бъдат по-съзнателни в ежедневието си и да оставят по-малка следа в околната среда?

- Устойчивото развитие е част от културата във VMware. Това, което прави подхода ни уникален, е идеята за работа в екип – не само вътре в компанията, но като цяло в обществото. Ние смятаме, че всички сме граждани на света и нашата философия е, че можем да си помогнем взаимно.

В компанията стартирахме VMware Sustainability Ambassadors програма. Това са екипи, ръководени от служители в компанията, които са запалени по устойчивия начин на живот. VMware застава зад личните инициативи на служителите, защото оценява ползите, които те носят както за мотивацията и ангажираността им, така и за по-силната връзка с корпоративната култура и ценности. Именно затова компанията дава на всеки служител 40 работни часа годишно, които да инвестира в каузи по избор, които да подкрепя с труд и талант. Служителите са ангажирани с различни инициативи и активности, свързани с грижа към околната среда.

Така например Sustainability екипът обучава колегите ни за зелените практики, които могат да прилагат в офиса и у дома; насърчават използването на начини за превоз, които остават минимален въглероден отпечатък върху околната среда и организират лекции как да рециклираме правилно и да намалим потреблението на продукти за еднократна употреба, както и кампании за почистване и засаждане на дървета.

- Какви инициативи предприема VMware, свързани с подобряване на качеството на въздуха?

- Решението на проблемите на качеството на въздуха зависи от всеки един от нас. Вярвам, че личната отговорност към обществото и планетата ни е ключова. Бизнесът също така трябва активно да инвестира в инициативи за подобряване на заобикаляща ни среда.

През 2020 VMware обяви своя амбициозен десет годишен план, с който искаме да помогнем в борбата с глобалните предизвикателства, изграждайки справедлив, устойчив и адаптиращ се към новите условия свят. На глобално ниво VMware пое сериозен ангажимент по линия на директни и индиректни емисии от операционната ни дейност, включително от източниците на електричество, отопопление и охлаждане на офис сградите ни. В рамките на 2030 Agenda сме си поставили за цел да намалим тези емисии с 50%. Гордост за нас е, че още през 2021 г. сме постигнали на 115% напредък на редуцирането им. В допълнение мога да споделя, че се стремим да намалим и емисиите от работните пътувания с авиотранспорт, всекидневното пътуване до работното място и закупените от компанията стоки и услуги. При планирано 50% намаление в замърсяването, генерирано от тях, сме постигнали тази цел на 108% през 2021 година.

Нека да погледнем и обратно в България. Радвам се да споделя няколко локални инициативи, които сме предприели. От януари 2018 година служителите на VMware разполагат с електрически автомобили за споделено ползване, като по този начин подкрепят глобалните цели за устойчивото развитие. С изминалите 171 260 километра сме спестили 30.8 тона въглеродни емисии. Освен електрическите автомобили имаме на разположение служебни велосипеди за споделено ползване. 

Офисът нa VМwаrе в Garitage Park е изгpaдeн в cъoтвeтcтвиe c oбщoпpиeти cвeтoвни cтaндapти зa здpaвocлoвнoто cтpoитeлcтвo – ВRЕЕАМ. В тях се включват много аспекти на устойчивото развитие - електроенергия, транспорт, здравословен начин на живот, използвани материали при строителството и обзавежданаето на офисите, паркова среда, замърсяване, разделно събиране на отпадъци, иновации. В момента използваме и 100% електроенергия от възобновяеми източници в целия комплекс, а фотоволтаичните панели осигуряват над 25 000 kWh на годишна база. Всички офиси на VMware са смарт. Имаме огромно количество датчици, които позволяват да се контролират параметрите на работната среда. Така постигаме оптимални работни условия при минимално изразходвано количество енергия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още