IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българските компании с иновации ще стават все по-популярни и през 2022 г.

Прогнозите за още по-бурно развитие на ИТ сектора в бъдеще са повече от красноречиви, коментира един от основателите на СофтУни Христо Тенчев

14:34 | 26.01.22 г.
Автор - снимка
Създател
Българските компании с иновации ще стават все по-популярни и през 2022 г.

Христо Тенчев е един от тримата основатели на СофтУни. Основите на своята успешна програмистка кариера полага едва в ученическите си години, когато работи дистанционно за хостинг компания. На 18 г. основава „XS Software” - компания за разработка на игри, която към днешна дата има повече от 60 милиона потребители по цял свят.

В днешния разговор Христо Тенчев споделя интересен поглед над бизнеса, ИТ сектора и икономиката през 2021 г. и тяхното бъдещо развитие:

- Г-н Тенчев, какви са разликите в бизнеса през 2021 г. спрямо 2020 г. - хубавото, затрудненията, заключенията?

- Нагласите и усещанията на бизнеса вече са към оптимизъм, съчетан с придобит опит и адаптация към новите условия, които пандемията наложи в обществения и икономически живот. За съжаление, имаше и случаи, в които откликването на променящите се условия бе прекалено трудно и това се отрази видимо на много бизнеси. Много ИТ компании обаче бяха повлияни положително от Covid кризата и имаха нуждата да увеличат темповите си на растеж с наемането на повече хора за малко време. Основна пречка пред тях остава отново липсата на квалифицирани и подготвени кадри. Проблем, с който именно СофтУни се бори и успешно успява да подобри тези условия за страната ни. Наш основен фокус е предоставянето на практически насочено образование, което обхваща най-търсените в момента области. Работата ни с над 100 водещи технологични компании ни помага да сме подготвени и информирани за ситуацията на пазара във всеки момент и да откликваме на непрекъснато изменящите се нужди както на работодателите, така и на служителите.

Дигиталната среда расте и се развива по-бързо от всякога и е необходимо да работим много целенасочено, за да осигурим нужното количество подготвени за тези нови условия кадри. А бизнесите, от своя страна, е необходимо своевременно да реагират на бурната дигитализация и да насочат всички свои усилия именно в тази посока, защото както добре знаем – това е бъдещето.

- Кои интересни компании и продукти излязоха на пазара и към какво се движат трендовете сред „успешните“ бизнеси?

- Годината беше интересна за новите предложения на БФБ като Дронамикс, HR Capital, Смарт Органикс, както и вторичните предлагания на Алтерко и Телелинк.

Заслужава си да се отбележи силният ръст на Алтерко - българска компания, разработваща собствени IoT устройства за дома и продаваща в редица пазари по света.

Ръстящи български компании отбелязаха нови рекорди в набирането на капитал - Payhawk и GTMHub.

Тенденцията е ясна – най-добри резултати постигат компании, които се занимават с дигитални и информационни технологии и онлайн услуги. Всички иновации са винаги добре дошли на пазара – от умни системи, решения за намаляване на отпадъците и за минимизиране на въглеродните емисии до био храни, устойчиво изработени продукти и редица други. Такива ще стават все по-популярни и през 2022 г., а начело ще се наредят и всички бизнеси с онлайн услуги под най-различни форми. Както вече видяхме, от 2020 г. насам вече имаме възможност да пазаруваме през интернет от близкия супермаркет, да учим изцяло онлайн и дори да си направим консултация със здравен специалист във виртуалното пространство. Тази област ще продължи да се развива още по-бурно и нечувани до момента продукти и услуги ще завладяват онлайн пространството.

- Какво е развитието на ИТ сектора и търсенето на кадри в него?

- Развитието на ИТ сектора на този етап не е изобщо под въпрос. Както знаем, областта отбеляза забележителен ръст от 10% през 2020 г. въпреки свиващото се БВП. На фона и на бурно развиващите се онлайн и дигитални услуги прогнозите за още по-бурно развитие в бъдеще са повече от красноречиви.

Заедно с това вече можем да предположим и какви ще са тенденциите около търсенето на кадри – все повече нови и перспективни възможности се отварят и ще продължават да се отварят за талантливи ИТ специалисти, софтуерни разработчици и дигитални експерти.

Освен съществуващите компании, увеличаващи щата си, продължава навлизането на нови компании с амбиции за наемане на стотици хора от местния пазар.

- Какво ни очаква в бизнес аспект през 2022 г.? Можеш ли да споделиш една своя смела прогноза.

- Надявам се 2022 година да отбележи ясно края на пандемията и да отчете стабилен ръст и ясно възстановяване в повечето сектори.

Въпреки рисковете на местно ниво като високите енергийни цени и инфлационния натиск съм по-скоро оптимист, че компаниите ще успеят да се справят и България ще постигне силен икономически растеж през новата година.

Нямам търпение да се гмурнем и в нови възможности и проекти и в СофтУни, а у нас остава и надеждата скоро отново да видим залите си изпълнени с амбициозни и талантливи хора, глъч и тракане по клавиатурите :)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:57 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още