IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ангел Георгиев, "СофтУни": Базовите ИТ умения са ценни за всеки

Новият образователен директор на "СофтУни" споделя вижданията си за модерното образование, бързо настъпващите промени и развитието на "СофтУни"

15:49 | 21.06.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: &quot;СофтУни&quot;</em></p>

Снимка: "СофтУни"

Ангел Георгиев е новият образователен директор на "СофтУни", натрупал богат опит като технически обучител и продуктов презентатор, работил в Европа, САЩ и Близкия изток.

През последните 6 години той се впуска и в сферата на образованието като преподавател и един от основателите на znam.be.

В следващите редове Ангел споделя вижданията си за модерното образование, бързо настъпващите промени и развитието на "СофтУни" като образователна институция.

- Разкажи ни за твоята история на професионално развитие.

Имам вече 15 години опит като обучител и преподавател в различен контекст. Започнах в сферата на маркетинга на технологични компании като Sony / Samsung. Там се занимавах с продуктовите и продажбени обучения на партньорите. Отговарял съм за продуктовите линии на компаниите в България, а за кратко време и в Пакистан и Саудитска Арабия.

Насочих се към сферата на образованието през 2014 г., когато се върнах окончателно в България. Тогава влязох в СофтУни, първоначално като студент, а след това като преподавател и директор на професионалното обучение по софтуерно инженерство. Паралелно с това започнах да преподавам технологии и програмиране на ученици в училище като извънкласна дейност. Това ме доведе до създаването на Знам.бе – организация, която цели да подкрепи ученици и учители чрез технологии да постигнат максималното, на което са способни.

- Какво е "СофтУни" за теб?

"СофтУни" за мен е новият, модерен начин на преподаване. Отговарящ на нуждите на бизнеса и възможностите на студентите. Фактът, че прехвърлихме този модел от софтуерно инженерство в дигиталния маркетинг и дигиталното изкуство, показва, че може да бъде успешен в различни направления.

- Кое те привлече към сферата на ИТ образованието?

Когато се върнах в България, имах желанието да помогна на образователната сфера да бъде по-добра. Насочих се към ИТ, защото вече имах технически опит и знания и виждах голямата нужда от кадри в това направление. Започнах с програмиране, но вече виждам, че базовите ИТ умения са ценни за всеки, без значение от професионалната му реализация.

- Каква е твоята лична най-голяма амбиция, която би искал да постигнеш в "СофтУни" като професионалист?

Текущо най-голямата ми амбиция е да затвърдим водещото си място като образователна институция в България. Искам да подобря още повече учебния процес и да засилим доверието на широката общност. Следващата стъпка е да приложим наученото в глобален контекст и да достигнем пазари, които са далечни и трудни за други организации като нашата.

- Какви са най-големите предизвикателства, които срещаш в работата си?

За мен най-голямото предизвикателство е да поставим правилните очаквания в нашите студенти. Аз лично вярвам, че всеки може да стане добър в това, което иска. Единствено е необходимо всекидневно целенасочено усилие. Някои могат да постигнат това по-бързо, други по-бавно, но ежедневното развитие винаги води до правилен резултат. Все още срещаме хора, които очакват с 1 курс или няколко месеца учене да бъдат назначени на работа със заплата от няколко хиляди лева. Тази нагласа може да се промени с правилни очаквания и това е наша работа.

- Каква е следващата крачка?

Следващата крачка за обществото глобално е да се приспособи към новите норми на работа и учене. Още преди да преминем изцяло дистанционно, най-необходимото умение за хората, които искат да се развиват, беше способността да учат нови неща по най-добрия за тях начин. Сега вече има ежедневни иновации в тази посока и всеки може да избере правилния за себе си път. Никой няма оправдание за това, че не знае или не може нещо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още