Петър Сотиров: Цените на имотите ще се задържат в близко бъдеще

Петър Сотиров. Снимка: Личен архив

Петър Сотиров: Цените на имотите ще се задържат в близко бъдеще

от Миглена Иванова | 06.07.2017 08:30

Петър Сотиров е роден през 1984 г. в София. Завършил е бакалавърска степен по „Публична администрация“ и магистратура със специалност „Маркетинг“ в Университета за национално и световно стопанство (УНСС).

Петър Сотиров притежава свидетелство за най-високата III-та степен професионална квалификация по професията "Брокер недвижими имоти" и има богат опит в сделките с недвижими имоти. Работи в сектора вече повече от 10 години, като е заемал и ръководни позиции във водещи компании от бранша.

В момента той е главен мениджър на младата компания за недвижими имоти ДОМИ. Компанията е носител на наградата на портала за имоти Imoti.net “Дебют на агенция за недвижими имоти“ като част от вторите годишни награди на сайта.

С Петър Сотиров разговаряме за тенденциите на пазара на имоти и посоката на развитие, която се очаква след бурните ръстове от 2015 и 2016 г.

- ДОМИ е сравнително нова агенция за недвижими имоти на пазара. Как един толкова „млад“ играч успява да се справи с конкуренцията, особено в момент, в който пазарът на имоти върви нагоре, т.е. съживява се дейността на все повече агенции и брокери?

- Започнахме през септември 2015 г. Като всяко начало и при нас беше трудно. Успяхме бързо да се справим с трудностите благодарение на екипа, на опитността на повечето брокери при нас, на мениджмънта. Успяхме да навлезем успешно на пазара и вече усещаме стабилност.

От началото на тази година пазарът за недвижими имоти също се стабилизира. Тенденцията за повишаването на цените през последните две години се забавя. Имаше лек ръст в началото на годината, но само в определени райони на София. Това, което се случи през 2015 г. и 2016 г., тази година се усеща с по-бавни темпове.

- Нелоялната конкуренция и некоректните практики как се отразяват върху новите участници на пазара, които искат да бъдат коректни с клиентите си, да работят нормално, според етични правила, и да се наложат?

- Това е една от основните трудности, с които се сблъскват всички на пазара. Проблемът е най-вече във фалшивите обяви, които се публикуват. Ние имаме списък от фирми, които в практиката ни сме установили, че са некоректни, с които не работим и не гледаме техни обяви. В порталите за имоти тези фирми са ни в „черен списък“, за да не ни се появяват техни обяви.

Най-често те публикуват атрактивно описание, с атрактивни снимки на подобен имот, който се намира в друг град. Виждали сме снимки на имот в София, публикувани в обява за имот от друг град. Това се случва най-често с обявите за наеми и ние като хора, които работим с имоти в цяла България, хващаме такива нередности.

Въпреки трудностите се опитваме да градим имидж на коректна агенция, която работи и с колеги. Така се налагаме и като предпочитана агенция за работа, защото всичко, което публикуваме, е с реално описание и снимки.

Рубрики
Kъм пълната версия