IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И. Велков: Градоустройството в София се движи след проблемите

Градът е застинал в решаване на комунално-битови проблеми, а не на генералните, визионерски въпроси, коментира общинският съветник

08:11 | 09.08.16 г. 10
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Иван Велков.<em> Снимка: Личен архив</em></p>

Иван Велков. Снимка: Личен архив

Иван Велков е експерт с дългогодишен опит в сектора на имотите. Общински съветник в Столичния общински съвет, заместник-председател на постоянната комисия по опазване на околната среда, земеделие и гори и член на постоянната комисия по устройство на територията, архитектура, достъпна среда и жилищна политика. С Иван Велков разговаряме за градоустройствените проблеми на София.

Г-н Велков, нека за започнем от най-големите градоустройствени проблеми на София - така, както ги виждате, откакто сте в общинския съвет, а и отпреди това...

За тези няколко месеца като общински съветник виждам защо някои неща, които ми се струват толкова логични, приемливи и наложителни, не се случват. Българската администрация – независимо дали става въпрос за национална, или за местна, дали по навик, дали заради инерция, дали заради това, че многообразието и обемът от нормативни документи създават усещане, че именно това е единствената цел – не търсенето на краен ефективен резултат, а процедурното спазване на членове, букви и алинеи.

Това запълва до голяма степен работния ни ден – с възпроизвеждане на административни процеси. Ако, може би, в началото на прехода във Великото народно събрание имаше повече икономисти, инженери и предприемачи, щяхме да имаме и друга Конституция, с която по-скоро да се случват нещата. Обратният ефект, в който ние първо се затрупваме с правила, които след това почти не спазваме, не води до резултатите, които едно съвременно и модерно общество очаква и изисква.

София няма само един, два или три градоустройствени проблема. Проблемите са комплексни, защото в много случаи се движим със закъснение след събитията, а не ги предвиждаме или моделираме. Решават се въпроси, които от немай къде задължително трябва да бъдат решени. Силно се надявах, че с конкурса за нов главен архитект ще има все по-конструктивен диалог в тази посока и поне засега съм оптимист за това. Всички разчитаме на по-енергична и дейна позиция и мисъл за бъдещето, не само за комунално-битовото настояще.

Градоустройствените въпроси са много конкретна илюстрация, защото всеки един от нас пряко попада под влиянието от нерешаването им. Хората стават все по-информирани, искащи, търсещи. Все повече ги вълнува как изглежда улицата им, къде е паркиран автомобилът им и още повече автомобилът на съседа, има ли зелени площи, работят ли и колко са безопасни детските и спортни съоръжения.

Преди години, когато градовете бяха по-малко населени, това не беше толкова болезнен и висящ пред очите на всички ни въпрос. Сега сме се барикадирали в домовете си и обясняваме на всички останали как те трябва да свършат нещо. Точно този липсващ елемент на самоинициатива – било то на индивида, домакинството, общността, се подсилва от една камара правила и процедури, които забраняват, а не създават среда и стимули, за да направиш нещо и да подобриш, да решаваш проблеми. Кара се в утъпкан коловоз, в който задължителните неща бавно се решават, а хубавите, с които цял свят и цяла Европа се занимава в момента, ги гледаме само пожелателно и замечтано през някаква витрина и се надяваме да стигнем дотам.

Наскоро бях на среща с градската управа на Брюксел и там с доста прискърбие колега от местната администрация разказа, че за да се приемат дейности по освобождаването на три градски зони от автомобилно движение и превръщането им в пешеходни, процесът по планиране, координиране, комуникиране и съгласуване на мненията на различни заинтересовани страни им е отнел повече от три години. Сигурно е нормално, защото те трябва да говорят и с местното правителство, и с федералното правителство, и с Европейския парламент, и с Валония, и с Фландрия... Въпреки това за три години няколко много важни институции намират начин. Този постоянен стремеж да се намери оптималното решение в София и в който и да било български град не е толкова изразен.

Що се отнася до нерешените градоустройствени въпроси, това са проблемите с автомобилния трафик през центъра на града, липсата на достатъчно инфраструктура – не само пътна, но и комуникационна на всички нива, нихилизмът, с който в продължение на 20 години се раздаваха строителни разрешителни на който си пожелае, дефицитът на инфраструктурна обезпеченост, който винаги ме е учудвал, дори когато се сравняваме с не толкова далечни страни ... Последното създаде и продължава да държи града в „мъртва хватка“ на решаване на злободневни, битово-комунални въпроси, а не генералните, визионерски проблеми.

Последна актуализация: 03:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 16 rate down comment 0
dr.5rov
преди 7 години
Градоустройството в София се движи след проблемите - не това не е вярно.Градоустройството в София създава проблемите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 3
Momchil_Matev
преди 7 години
Адмирации за интервюто и мнението. Но ПУП-овете, които действат към момента не следва да са вечни, а би било нормално периодично да им се прави преглед, с цел облекчаване на жилищната среда и облагородяването й. Като общото трябва да бъде рестриктивна политика по отношение на строителството в южното направление и по-стимулираща и експанзивна политика в северно направление.В София няма нито един нов квартал в последните години. Единственото подобно, за което се сещам е Цариградски комплекс, който обаче е повече като част от Дружба. Всичко останало е сгъстяване на старите квартали - от Люлин до Младост.А място не е като да няма - зад Централна гара и към Орландовци и Световрачане, при Северната тангента има място да бъде направен квартал за чудо и приказ. С детски градини, училища, жп връзки и ДОСТАТЪЧНО за жителите места за паркиране. Това трябва да се нарисува, да се планира и да се търсят различни инвеститори, които само взимат плана и строят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 1
oslo
преди 7 години
то големи части от Драгалевци вече за нищо не стават. Сгради по 6 етажа. Ще отидеш до планината и ще живееш на 6-ти етаж без двор.Все едно селските прогомназии (къщи на 3 етажа) по българските села, защото родителите грандомани строили. Във витошките квартали трябваЛо да се забрани високото строителство и да си останат с красиви къщи. Сега масово е бетонна джунгла. Липсва "елитност", защото има хубави къщи, но в някои части само бетонни джунгли.Да единственият път за разрастване е на север.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 1
alexvinchev
преди 7 години
"Управление на трафика" е много забавна тема... Уникалната червена вълна в София, постигната чрез управление на трафика е нещо, непостижимо и невиждано в други части на света, а примерно разчертаните BUS ленти в Младост по които минават 8 автобуса на час, съчетани с общата "организация" на движението, или по-скоро неизползването на мисловни клетки при нейното изграждане създава ежедневен кошмар за 1/4 от гражданите на София, като решава частично проблемите на (гр)адски транспорт и създава хранилка за служителите на МВР...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 0
DarkStar
преди 7 години
Поздравленията за интервюто и темата на г-жа Иванова и г-н Великов! Време е да се отвори дебат по визията какво искаме да постигнем като общество на местно ниво за да знаем на къде отиваме и всеки да разбере че има лична отговорност!Съгласен съм с поемането на лична инициатива да променяме и подобряваме средата около нас, а не да чакаме някой друг, че ни е длъжен с нещо да го свърши за нас, а ние през това време да си клатим кратака и да критикуваме.От Варна съм и в последните месеци водя активна коресподенция с Общината относно нередности в моя квартал, и съм приятно изненадан, че вече на повечето ми сигнали е отговорено и са взети съответните мерки. Като цяло съм на ясно, че това няма да промени драстично града, но колкото повече хора се ангажират в граждански инициативи, толкова по-добре за нас и за нашите деца, защото ще ги научим на гражданнско съзнание от малки, гледайки нас (eстествено ако желаем да променим нещо, а не само да се оплакваме, защато и това лесно копират).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 2
batelyubo
преди 7 години
Точно този липсващ елемент на самоинициатива - ами ако махнете всички наредби и закони които наказват с глоби самоуправството може и да се появят гражданите с инициативата!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 2
melon
преди 7 години
София е почти съсипан град. Управляват го хора-недоразумения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още