IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цв. Цветанов: Наемодателите губят пари от непрофесионалната оценка на имотите им

Ако имаше правна регулация на брокерската дейност, основният фактор на пазара щеше да е качеството на работа

08:20 | 04.08.16 г. 9
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Цветомир Цветанов. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Цветомир Цветанов. Снимка: Личен архив

За тенденциите на пазара на наеми в София разговаряме с Цветомир Цветанов, брокер от агенцията за имоти "Primo+".

Г-н Цветанов, пазарът на наеми е може би най-противоречивият сегмент от пазара на имоти като цяло - с изобилие от злоупотреби, постоянно регистрирани от браншовите сдружения. Как клиентите да разпознаят, че не са попаднали на злонамерен посредник?

- Най-важното при избора на брокер е клиентите да се посъветват с приятели и познати, които са опитали услугата и са доволни от нея. Така ще бъдат спокойни, че работят с човек, който е доказал своя професионализъм. Друг начин да изберете своя консултант е да заложите на социални мрежи. Намерете агенцията и проверете какви са коментарите за нея, колко е популярна, какви оценки е получила, колко е активна и дали съветва своите клиенти за новите тенденции в бранша. Освен това, проверете сайта на агенцията. Разгледайте екипа и това как са представени (дали брокерите са на преден план, или са скрити зад логото на компанията), защото това често говори много за стандартите, които се изповядват в дадената агенция. Вижте какъв брой обяви се публикуват, дали брокерите имат писмени препоръки от клиенти и дали се стремят да помагат и съветват клиентите си, или са фокусирани върху бързата сделка.

Изграждането на доверие е първата крачка, а това става когато получиш достатъчно информация, която да покаже, че ще работиш с професионалист. За максимална сигурност трябва взаимоотношенията между двете страни да са правно регулирани с
договори.

Защо според Вас некоректните практики са толкова разпространени на пазара на наеми?

- Фактите показват, че некоректните практики са доходоносни за собствениците на агенции. При наличието на огромен наплив от клиенти подобен тип фирми се фокусират върху краткосрочния бизнес или както често се чува на пазара на наемите “парите сега”. За тях качеството на услугата не е от значение, защото те търсят високи комисиони и бързи пари от нови клиенти и нe очакват възвръщаем бизнес от добре свършената работа. Това е примесено с факта, че в нашето законодателство има слаба правни регулации за брокерите

Какво може да се направи, за да бъдат пресечени?

-Вариантите са много, но както при всичко друго действието е най-важно. Както казах по-горе, липсата на правна регулация е основен проблем в нашия бранш. Както знаем, ако нещо не е забранено от закона, то тогава автоматично става законно. Факт е, че ако изискванията за нашата професия са упоменати, то тогава основният фактор ще е качеството на работа.

Съществена роля в борбата с некоректните практики трябва да имат собствениците на агенции. За тях е важно да контролират процесите - от правилния подбор, през обучения и поддържане на високи стандарти, до контрол и обратна връзка от клиентите.

Агенцията Ви отчита ускоряване на ръстовете на наемите в най-желаните райони на София. Увеличенията не може да се каже, че са умерени, а даже напротив – че са доста силни на места. Какво е обяснението и доколко собствениците адекватно оценяват жилищата си и какви са тенденциите при цените, на които се сключва сделка – т.е. не офертните, а реалните наемни нива?

- Статистката показва, че голям процент от обявите за наем директно от собственик са или много над или под пазарната цена, което само по себе си показва, че оценката от непрофесионалист може да е грешна. И в двата варианта наемодателят губи пари, защото при завишена цена на имота той остава на пазара за дълго време, а тогава пропуснатите ползи от наем за сериозни.

Ако говорим за тенденциите, тук ще се върна към нашата статистика, която се базира на реални сключени сделки, което е един от основните фактори при определянето на пазарните цени. Съответно огромен процент от сделките стават именно на реалните цени, а не на завишени такива. Тук е моментът да кажа, че наемателите са много по-запознати с пазара и не биха наели имот на прекалено висока цена, освен ако няма субективни фактори, които влияят на решението им.

Последна актуализация: 04:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 12 rate down comment 1
toto
преди 7 години
Нищо сложно няма - за какви професионалисти говорим.. AirBNB пуснаха една платформа със средни максимални и минимални цени и всичко заспа! голяма част от наемодателите в София я ползват вече. А дървените философи "специалисти", като този продължават да дърдорят небивалици, като стара грамофонна плоча... Елементарно е, когато не лъжеш клиентите си те го усещат и това ги привлича...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 23 rate down comment 2
alzag
преди 7 години
Може да не си купуваш всеки месец апартамент, но можеш да си сменяш квартирата всяка година, може да си сменяш офиса, да наемаш квартири на къс наем за бизнес-партньори и още много варианти за да имаш поредица от сделки. Преди много години бях активен брокер и с едни клиенти имах през годините: покупка на парцел, покупка на офис, наемане на квартири, строителство на къща. Освен комисионните които съм получил, съм приятел и до днес с тези хора и сме имали още доста взаимни услуги/сделки. Така че, професионалното отношение и личностните качества на брокера са от изключително значение за тази работа. Прав си обаче, че куцо и сакато брокер стана и затова дори аз наричам гилдията на брокерите - пасмина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 5
Sakamano
преди 7 години
Щот тук са се събрали такива капацитети, че чак в0ни на професионализъм...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 0
redcretin
преди 7 години
и тоя талибан на снимката е тотално некомпетентен - да си ходи начело на останалите в гилдията !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 4
pur6ing
преди 7 години
До мизантроп и до автора - две сделки с един и същ брокер ни можеш да направиш....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 21 rate down comment 1
misanthrope
преди 7 години
" За тях качеството на услугата не е от значение, защото те търсят високи комисиони и бързи пари от нови клиенти и нe очакват възвръщаем бизнес от добре свършената работа."Таз мъдра мисъл избуши тавана. Значи агенциите следва да очакват да имат редовни клиенти, доволни от добре свършената работа. Демек, като си купувам всеки месец по един апартамент, ще мога все тях да ползвам :)ГЛУПОСТИ!Характера на бизнеса е такъв, че като острижеш някого, едва ли ще можеш да го острижеш втори път, независимо дали е доволен от тебе или не. Това не е да продаваш кисело мляко
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 0
misanthrope
преди 7 години
Алоу брокерчетата, нещо май много ви огладнеха гъ3eтaтa и само пишете статии колко е важен брокера и как да си го изберем. Истината обаче е, че кой остане без работа, се хваща да е брокер - не му дават заплата, живее на комисионни (което значи оцелява) и хал хабер си няма от недвижими имоти, дори хал хабер си няма каква точно е неговата роля там и за какво точно получава пари. Нито купувача му има някакво доверие, нито продавача,и той няма никакво влияние върху сделката.Много често тоз елемент е толкова ***, че се налага да му кажа, абе дай да се видя с човека да се разберем, че ми омръзна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 32 rate down comment 2
melon
преди 7 години
От агенциите такъв професионализъм лъха....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 2
pur6ing
преди 7 години
Глупости!Просто глупости!Моля не ми се сърдете!Всеки иска малко монопол, за да му е по-лесно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още