IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Валентина Григорова-Генчева: Инвестиционните стратегии върнаха блясъка на златото

Не изключвам възможността през 2020 г. благородният метал да тества нива от 1700-1800 долара и 1400-1500 евро, прогнозира директорът „Злато и нумизматика“ във Fibank

08:33 | 27.11.19 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Д-р&nbsp;Валентина Григорова-Генчева&nbsp;&ndash; Директор &bdquo;Злато и нумизматика&ldquo; Fibank. <em>Снимка: Първа инвестиционна банка</em></p>

Д-р Валентина Григорова-Генчева – Директор „Злато и нумизматика“ Fibank. Снимка: Първа инвестиционна банка

Д-р Валентина Григорова-Генчева – директор „Злато и нумизматика“ Fibank, завършва Софийския университет „Св. Климент Охридски” през 1990 г., специалност „Стара и средновековна история”. Специализира антична история и нумизматика и защитава докторска дисертация във Фрибургския университет, Швейцария, където води поредица лекционни курсове по нумизматика. Работи като експерт за аукционни къщи в Швейцария и Германия, както и като заместник-ръководител на разкопките на Френския археологически институт в Аргос, Гърция. От есента на 2001 г. работи в Първа инвестиционна банка, където създава и ръководи единствения по рода си в България банков департамент, специализиран за сделки с благородни метали, инвестиционни консултации и нумизматични експертизи.

От 2008 г. д-р Валентина Генчева води магистърски курс от лекции на тема „Културното наследство: пазар и инвестиции” във Философския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”. От 2016 г. има магистърски лекционен курс във ВУЗФ на тема „Пазари и инвестиции в благородни метали“.

Автор е на множество публикации по антична история, археология, нумизматика и инвестиции.

Кои са фундаменталните фактори, които изстрелват цената на благородния метал нагоре, печели ли се от инвестиционно злато, промени ли се профилът на инвеститорите, можете да разберете от интервюто на Investor.bg с д-р Валентина Григорова-Генчева, директор “Злато и нумизматика” в ПИБ. Тя ще бъде гост лектор в осмото издание на утвърденото събитие на инвестиционната общност в България и региона Investor Finance Forum, което ще събере на едно място български и чуждестранни професионалисти от сферата на финансовите, капиталовите и валутните пазари.

Г-жо Григорова-Генчева, промениха ли се инвестиционните стратегии, които се отнасят до златото? При прогнози за влошаване на световната икономика очаквате ли повишен интерес към благородния метал със статут на „убежище“?

Инвестиционните стратегии, включващи златото като инструмент, не само се промениха през последните две десетилетия, но и възвърнаха своя блясък и актуалност. В началото на новото хилядолетие към златото се обръщаха основно консервативните инвеститори. Дори централните банки сключваха споразумения (CBGA), за да ограничат продажбите на злато от националните резерви. В наши дни ситуацията е коренно променена: инвестиционните стратегии, дори на ниво централни банки, не само че не включват продажба, а обратното – добавят тонове от ценния метал към стабилността на националните валути и икономики.

С поглед към институционалните инвеститори – редица пенсионни фондове, в условията на ниски или отрицателни лихви, включиха различни финансови инструменти, свързани със златото, за да гарантират стабилността и доходността си.

Подобна е ситуацията и при частните инвеститори – тяхната стратегия по отношение на златото също се промени: то вече е неизменно включено в инвестиционните портфейли под формата на различни съвременни инструменти – ETF, фючърси на минни компании, златни сертификати, но и като физически налично злато под формата на кюлчета и монети.

Кои са фундаменталните фактори, които изстрелват цената на златото нагоре, или я забиват надолу?

Факторите, които влияят върху цената на златото са много и обикновено са в сложна взаимовръзка. Накратко бих ги свела до пет:

Икономическото развитие, митническата политика и др. макроикономически процеси в Китай и Индия. Китай е производител №1 в света с около 12% от общия добив на злато, а заедно с Индия са най-големите вносители на злато.

Процесите, протичащи в икономиката на САЩ, и котировките на долара. При тенденция за забавяне на щатската икономика златото представлява защитен механизъм за инвестиционните потртфейли срещу отслабващия долар.

Политиката на централните банки. В последните няколко години редица национални банки намаляват валутния си резерв в долари и увеличават златните си резерви. Процесът стимулира възходящия тренд в цената на златото.

Инфлационните процеси. При висока инфлация нараства и цената на златото.

Съотношението между търсене и предлагане. Цената на златото обикновено расте в периоди на увеличено индустриално (вкл. бижутерийния сектор) и инвестиционно потребление.

Какви са предимствата на вложение в инвестиционно злато?

Основното предимство се отнася до физически наличното злато: то е финансов инструмент, който е лесно преносим и бързо ликвиден. Такава е реалността от хилядолетия! В период на криза, при различни форсмажорни обстоятелства, златото е лесно разпознаваем финансов актив, който се приема навсякъде по света. Най-важното му предимство обаче е, че в дългосрочен план винаги запазва стойността си. Докато разходите за съхранението му могат да бъдат минимални, съпоставени с цената.

Промени ли се профилът на инвеститорите?

За изминалите около 20 години, в които пряко следя ситуацията в страната, определено има разширяване на кръга на инвеститорите в злато. Това вече не са само десетина сериозни бизнесмени, но и българи, живеещи в чужбина, както и много собственици на земеделска земя и други недвижими имоти. Разшири се и възрастовия обхват – докато в периода 2001-2008 инвеститорите бяха около 40-50 годишни, сега има както по-млади, така и по-възрастни, които купуват злато, за да увеличат финансовата си сигурност, да защитят спестяванията си от различни непредвидени пазарни и макроикономически влияния.

Колко ликвиден е пазарът?

Пазарът на инвестиционно злато е от най-ликвидните в света. За разлика от недвижимите имоти и някои финансови инструменти с определен срок на падеж, например, сделките за обратно изкупуване на злато приключват в рамките на час, а при по-големи обеми – до около 72 часа.

Може ли да прогнозирате накъде ще тръгнат цените на златото, след като виждаме как влияят политическите събития на тренда в последните дни?

В момента пазарите на злато са волатилни, реагират бързо и остро на различни макроикономически фактори: политически промени, търговски войни, напрежение на петролните пазари и др. Няколко месеца вече цената на тройунция (31.1035 г) от ценния метал се движи около 1400-1500 щатски долара и 1300 евро. Не изключвам възможността през 2020 г. златото да тества нива от 1700-1800 долара и 1400-1500 евро. Все пак ще има Brexit, колкото и да се отлага във времето, предстоят и президентски избори в САЩ. И това са само предвидимите, очакваните събития с влияние върху борсовите котировки... Добре известно е, обаче, че непредвидените резки промени в световната икономика или политика имат далеч по-силен ефект върху повишаването на цената на златото.

Какъв съвет ще дадете на дребните инвеститори, които искат да направят вложение тип „бели пари за черни дни“?

Ако покупката им е с цел „чиста инвестиция“, а не ценен подарък, по-добре да увеличат предвидения си за целта бюджет и да купят кюлче от поне 50 или 100 грама, където натоварването с премии и такси е по-малко, отколкото при мини-кюлчетата от 1, 2, 5 и 10 г.

Добре би било да обърнат внимание и на златните български възпоменателни монети. Някои от тях са в ограничен тираж и с изчерпана наличност. Очакваме стойността им на нумизматичния пазар да нарастне в годините.

Табу ли е инвестицията в благородни метали за българина?

По-скоро обратното – вековна традиция. Българинът винаги е заделял „бели пари за черни дни“ –  златни и сребърни монети основно. След всяка жътва, след продажба на добитък или продукти, след успешна търговска сделка, част от парите са били трезорирани. Разбира се, и днес всеки купува в рамките на финансовите си възможности. Важно е да отбележим, обаче, че това отношение към благородните метали не е чуждо и на инвеститорите по света. Дори по-младите обръщат поглед към златото, когато трябва да направят стойностен подарък, а това също е своеобразна форма на инвестиция.

Какви са актуалните предложения на Fibank, с които посреща желаещите да закупят благородни метали?

Както винаги в периода преди Коледа и Нова година, предлагаме красиви тематични монети и монетни колекции. През тази година те са посветени на предстоящата първа година от 12-годишния цикъл по лунния календар – Годината на мишката. Сребърната монета е произведена в Новозеландския монетен двор – наш дългогодишен партньор – от 1 тройунция сребро с проба 999/1000 и фино многоцветно изображение на покровителя на годината. В празничния ни асортимент са включени и златно кюлче от 5 грама с най-висока проба, както и сребърно кюлче от 1 тройунция с проба 999/1000 на швейцарската рафинерия ПАМП, чиито официален представител сме за България и Балканите. И двете кюлчета са с двустранно изображение на мишка, носеща китайска монета – символ на богатството и късмета през Новата година. Бих искала да спомена, че по желание на клиента, можем да направим и индивидуален внос на специални продукти от благородни метали от нашата партньорска мрежа в Европа и света.

Повече детайли за програмата и лекторите ще откриете на Investor.bg и http://financeforum.investor.bg/.

Генерален партньор на Investor Finance Forum е Vaha Trade. Основни партньори: Point Nine, Fibank, Amundi, Фонд на фондовете. Технологичен партньор: MetaQuotes.

Събитието се провежда с подкрепата на Philip Morris Bulgaria EOOD, Wamo.io, Bluesuisse, A1, Ebury, Software Group, Allianz, Botanica Lozen, Доверие, Stara Planina Hold PLC, Devin, Medical Dent.

Институционални партньори: CEEMarketWatch, Българска фондова борса, Висше училище по застраховане и финанси, Български форум на бизнес лидерите. Медийни партньори: Dnes.bg, Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 7 rate down comment 1
Чачо
преди 4 години
За да не сме голословни: виж първо товаhttps://***.fibank.bg/bg/kyulcheta-i-kyulcheta-medalyoni/page/704А после и товаhttps://***.trivero-edelmetallhandel.de/Barrenshop
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 1
Чачо
преди 4 години
Ха-ха-ха! Идете при фибанк да се набаламурчите с 10599 лева за 100 грама златно кюлче, при условие, че в същия момент в Германия го продават на 8396 лева плюс 50 лева за застрахована доставка до БГ! Ако имате излишни 2112 лева, които ще платите като горница и просто да подарите на български банкстери, заповядайте! Ще ви "ослужат" с удоволствие и ще се превиват от смях на глупостта ви!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 3
troika
преди 4 години
Може би хващат балъци, пенсионери и заблудени клиенти. Не знам колко им е голям златния бизнес, но при добри цени можеха да разбиват пазара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 4
studioaa
преди 4 години
Откога името *** е цензурирано тук? Цеко Минев ли плаща за това??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
studioaa
преди 4 години
Според мен е по-добре и по-евтино да инвестираш в златен ETF вместо да си даваш парите на такива като *** или дори да си купиш акции на минни компании. Така ще платиш 5-6% комисионна вместо 20-30% колкото искат от ***. А да не говорим, че реално не ти трябват кюлчета, защото ще имаш проблем и къде да ги съхраняваш...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
Solar Power
преди 4 години
Нищо не предлагате :) Продавате тройн унция с 500 лева над цената на coininvest например. За балъци ли ни имате ?! Например продавате - Австралийско кенгуру тройн унция за 3 444 лв. което е 1.760,43 Евро. Същата монета на coininvest в момента е 1.355,83 Евро. Та като гледам разликата е цели 400 евро хахах !!! Ще ме пробвате на 1700 евро да вземам унция злато ?!?! Оправете си и сепа трансферите. Не ви остава време до 16-ти декември ще падате на 1 лев няма как :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още