IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В професионалното образование има бъдеще

Техническият учебен център на ЧЕЗ Разпределение предлага възможности за обучение, твърди Виктор Станчев, главен оперативен директор на ЧЕЗ Разпределение

12:29 | 25.09.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Виктор Станчев, главен оперативен директор на ЧЕЗ Разпределение България.&nbsp;<em>Снимка: Личен архив</em></p>

Виктор Станчев, главен оперативен директор на ЧЕЗ Разпределение България. Снимка: Личен архив

На 20 септември Техническият учебен център на ЧЕЗ Разпределение навърши една година. За възможностите, които предлага центърът, разказва Виктор Станчев, главен оперативен директор на ЧЕЗ Разпределение България.

 - Г-н Станчев, какво предлага центърът и кой може да се възползва от неговите услуги?

- Техническият учебен център е лицензиран за извършване и удостоверяване на професионално обучение и придобиване на степен на професионална квалификация съгласно Закона за професионалното образование и обучение по 8 професии и 12 специалности. Центърът предлага изключителна възможност за пълно практическо обучение.  В партньорство с образователните институции в него се приемат групи от ученици и студенти от профилирани учебни заведения, предлагат се фирмени и индивидуални обучения, повишава се квалификацията на нашите служители и се създават единни стандарти за работа, които да водят до европейско качество на обслужването в сектора. В него могат да се намерят решения за избор на професия и развитие на кариера в електроенергетиката, да се получи обучение в бизнес среда и да се изгради основа, която дава спокойствие, увереност и много по-кратък период на адаптация при стартиране на работа в бъдеще. Всеки, който проявява интерес, може да се свърже с нас и да му представим различни възможности.

- С каква база разполага центърът?

- Центърът е изграден на територия от 3400 кв. метра и притежава модерна база за провеждане на обучения. Тя включва единствен по рода си в Западна България технически полигон с умален модел на електроразпределителната мрежа и изградени осем обекта за практическо обучение, както и специализирани учебни зали, в които се провежда теоретичната част на обученията, курсове, семинари и др.

- Какви курсове и обучения по какви професии предлагате?

- Застъпените професии са електротехник, електромонтьор, техник енергийни съоръжения и инсталации, техник подемно-транспортна техника, еколог, заварчик, оператор информационно осигуряване, монтьор на енергийни съоръжения и инсталации. Предлагаме и курсове по здравословни и безопасни условия на труд; придобиване, поддържане и повишаване на квалификационна група по електробезопасност; модерни технологии за откриване на критични места в енергийна мрежа без изключване на напрежение – термовизионна и ултразвукова диагностика, анализ при откриване на повреди при кабелна разпределителна мрежа; нови технологии за измерване на електрическа енергия и др. Важно е да отбележим, че тези професионални знания се придобиват във водеща международна компания в енергетиката и най-голямото електроразпределително дружество в страната, като в резултат издаваме съответните удостоверения и свидетелства за квалификация, правоспособност и др.

- Какъв е интересът към центъра до момента?

- Отворихме врати точно преди година, на 20 септември. За първата една година от неговата работа през центъра преминаха 2000 човека, като бяха проведени 144 обучения. За тях осигурихме 53 преподаватели, професионалисти в сферата на енергетиката. Можем да определим годината като успешна и да си поставим по-високи цели за следващата година. По този начин ще увеличим приноса ни към утвържаването на добри практики в сферата на професионалното образование в България.

- Смятате ли, че в България се прави достатъчно за професионалното образование?

Осигуряването на качествено образование в областта на електроенергетиката е от важно значение за такъв стратегически сектор за всяка една държава какъвто е енергетиката. ЧЕЗ е разработила и следва дългосрочна стратегия в областта на образованието и подкрепата на младите таланти. Тя е един от петте основни стълба на нашата политика за корпоративна социална  отговорност заедно с енергийната ефективност, градската среда, доброволческите инициативи и опазването на природата. Нашата цел като работодател е да осигурим подходяща среда и да дадем възможности за професионално и личностно развитие на младите хора за да ги задържим в България.

Напоследък много се говори за връзката между бизнеса и образованието и за това, че училищата не подготвят достатъчно учениците си в съответствие с нуждите на бизнеса. В подкрепа на тази кауза превърнахме енергийното образование в център на нашата политика за социална отговорност. Разработихме множество програми, по които си сътрудничим с различни училища, професионални гимназии и университети, а някои от тях осъществяваме съвсем сами.

- Кои са ваши основни партньори?

ЧЕЗ развива дългосрочно и успешно сътрудничество с висшите учебни заведения, които са инкубаторите на бъдещите специалисти. Сътрудничеството ни е насочено към осъвременяване на учебните програми и задържане на младите хора в България. Сред резултатите от съвместната ни работа с държавните и учебните институции е проектът „Актуализиране на учебни програми по електротехнически специалности в ТУ-София в съответствие с изискванията на бизнеса“ за 4 специалности, бакалавърска и магистърска степен. Създадена е магистратура в Стопански Факултет на ТУ-София – специалност  „Мениджмънт в електроенеретиката“. Създадена е магистратура и във ВА „Г. С. Раковски“, специалност „Индустриална и енергийна сигурност“.

Приоритет за ЧЕЗ е да участва на всички нива в училищното образование. Осъзнавайки необходимостта от добра професионална подготовка, ЧЕЗ бе и една от първите фирми, която подкрепи дуалното обучение по електротехника в България. Започнахме в рамките на проекта ДОМИНО. Сега имаме дуални паралелки в три професионални гимназии – в София „Н. Й. Вапцаров“, ПГМЕ в Плевен и професионалната гимназия „Мария Кюри“ в Перник. Динамиката на бизнеса и бързо променящата се среда през последните години ни показват,  че дуалното обучение е най-добрият начин за наемане  на подходящите хора,  развитието и задържането им  в една компанията. Попълнението от млади хора, които влизат в реалния бизнес като резултат от тези програми внасят нови идеи и енергия и допринасят за развитието на бизнеса на компанията.

- Усилията, които полагате, показват, че вярвате в бъдещето на професионалното образование?

Вярваме, че секторът ще става все по-интересен и ни очакват много новости и професионални възможности за развитие. Но професионалната ориентация не трябва да разчита само на професионалните училища. Тя трябва да започне още в семейството. И ние трябва да се обърнем към родителите, да им кажем, че има професионална реализация за техните деца, ако те изберат професията на енергетика. Ние осъзнаваме необходимостта от все по-подготвени кадри в сектора, отчитаме развитието на технологиите и предлагаме добри възможности за утвърждаването и развиването на добри практики в сферата на професионалното образование в България, така че всеки желаещ може да се обърне към нас.

*За контакт:

Меглена Велинова, ръководител Технически учебен център – meglena.velinova@cez.bg
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още