IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нови възможности за безвъзмездно финансиране на бизнеса в условия на криза

COVID грантовете са предназначени да покрият най-належащите, оперативни разходи на фирмите, твърди Димитър Ганев от ПрайсуотърхаусКупърс България

14:31 | 04.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Димитър Ганев. <em>Снимка: ПрайсуотърхаусКупърс България</em></p>

Димитър Ганев. Снимка: ПрайсуотърхаусКупърс България

Димитър Ганев е юрист и има над 10-годишен опит като консултант по европейско финансиране и публични проекти.

В момента е част от екипа на PwC (ПрайсуотърхаусКупърс България) и консултира различни предприятия относно подходящи възможности за безвъзмездно финансиране. Заедно с експертите от PwC той съдейства при идентифицирането, кандидатстването, разработването и управлението на проекти, финансирани от ЕС.

С Ганев разговаряме за актуалната програма „Подкрепа за средни предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19“ и останалите възможности за безвъзмездно финансиране, по които може да кандидатствате за финансова подкрепа. 



Г-н Ганев, можете ли да ни разкажете повече за т.нар. COVID грантове. Какво представлява инициативата?

Това е една от мерките на българското правителство, която то предприе, за да осигури оборотни средства за бизнеса с цел справяне с икономическите последици от пандемията COVID-19 и запазване на заетостта. Идеята е с тези „свежи пари“ всяка една одобрена компания да покрие най-належащите си нужди и да продължи дейността си.

Тук е мястото да подчертаем че „грант“ означава безвъзмездни средства. Тоест, това са средства, които, разходвани съгласно правилата, не се връщат. Грантът не е заем или кредит, няма лихви или някакви други скрити такси.


Какви са размерите на тези грантове и кой може да кандидатства?

Всяка една кандидатстваща фирма може да получи сума, равняваща се на до 5% от оборота за 2019 г., но не повече от 150 000 лв.

По-важен обаче действително е въпросът кой може да участва в процедурата – единствено „средни“ предприятия по смисъла на Закона за малки и средни предприятия (ЗМСП). В най-общия случай, „средни“ са тези предприятия, които имат персонал от 50 до 249 души включително. Съществуват и икономически показатели, но те са доста високи и трудно се достигат от български компании.

Ето защо, преди да започне да подготвя документите си за кандидатстване, с цел определяне на категорията на предприятието, всяка една компания следва да извърши внимателен анализ на обобщените фирмени данни в съответствие с разпоредбите на ЗМСП.

Друго важно условие е фирмата да е осъществявала дейност от поне 2 години и да е регистрирала спад на оборота от поне 20% за един от календарните месеци в периода февруари - юли 2020 г., спрямо същия месец за 2019 г.

Трудно ли се случва кандидатстването? Може ли една фирма да се справи сама с изготвянето на документацията?

Министерството на икономиката полага усилия да намали максимално административната тежест при подготовка на документите за кандидатстване. Налични са подробни указания, както и образци на документи, които да подпомогнат фирмите, а кандидатстването е изцяло електронно.

Все пак, важно е да се упоменат три обстоятелства, за които следва да се внимава:

Да се обърне особен фокус върху критериите за допустимост и на показателите за оценка. Получаването на повече точки (тоест по-големи шансове за успех в конкуренция с другите участници) зависи и от начина, по-който се разписва проектното предложение;

Срокът за подаване на проекта е фиксиран - до 24 август, т.е. след изтичането му, кандидатстването няма да бъде възможно;

Отпуснатите средства следва да се разходват при строго спазване на условията на финансиращия орган. Това е необходимо, за да може разходите да бъдат одобрени в пълнота.


Наблюдава се значителен интерес към COVID грантовете. Правителството отпусна безвъзмездни средства на микро и малки предприятия, а сега и на средни. Очаква ли се да стартират още такива процедури?

Да, през август се очакват нови грантови процедури, които, по думите на представители на правителството, ще са с насоченост към конкретни сектори на икономиката – 30 млн. за сектор „Транспорт“, 10 млн. за сектор „Туризъм“ и други.

Освен COVID грантове има ли други възможности за безвъзмездно финансиране?

Да, разбира се, има и други възможности за безвъзмездно финансиране. Както казах, COVID грантовете са предназначени да покрият най-належащите, оперативни разходи на фирмите. Когато обаче говорим за големи инвестиции, разработка и внедряване на нови продукти, услуги и процеси, на помощ идват грантовите програми на проектен принцип.

Съществуват множество програми на Европейската комисия - Иновационен фонд, Хоризонт 2020, Зелената сделка, EIC Accelerator, Life; програми по Норвежки финансов механизъм и Финансов механизъм на Европейското икономическо пространство и други, по които бизнесът може да получи грантове в размери до няколко милиона евро за реализация на конкретни проекти.

Всяка една от тези програми си има своите специфики, адресати и цели, като възможностите са широки – от финансиране на заплати на персонал за разработване на иновации, през внедряване на „зелени“ технологии, закупуване на модерно оборудване и дори изграждане на мащабна инфраструктура.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още